Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Gyproc står alene for 10 prosent av utslippskuttene som Fredrikstad kommune trenger for å nå klimamålene sine fram mot 2030. Fabrikken vår ligger langt foran andre konkurrerende bedrifter verden rundt i samme segment når det kommer til bærekraftige løsninger.
Gyprocs tilnærming til bærekraft er et eksempel på hvordan industrien lokalt kan integrere sirkulærøkonomi i praksis på et globalt nivå.
Gyproc er heleid av det internasjonale konsernet Saint-Gobain. Da Saint-Gobain skulle velge seg ut sin første helelektriske fabrikk, med alle byer og land i hele verden som potensielle kandidater, falt valget på fabrikken i Fredrikstad.
Sammen med Saint-Gobain har vi i Gyproc satt oss skyhøye bærekraftsmål, med en reduksjon av klimagassutslipp på 30 prosent innen 2030, og et mål om å være fullstendig karbonnøytrale innen 2050.
– Allerede nå består vår gipsplateproduksjon av 20 prosent gjenbrukt gips, men potensialet er mye større. Gipsgjenvinning er kostnadseffektivt og sikrer korrekt håndtering av materialer fra marked til produksjon, noe som reduserer avfallshåndterings- og transportkostnader. Sirkulærøkonomi omdanner avfall til nye ressurser, fremmer bærekraft og bidrar til en miljøvennlig byggebransje, forteller Kandola.
Gipsartikler fra avfallsmarkedet går gjennom en prosess der man skiller gips og kartong. Råstoffene går gjennom en vaskeprosess, og deretter maler man opp rågipsen til et nytt produkt.
– Vi jobber hele tiden med prosessteknikk for å maksimere gjenbruksandelen og øke andelen resirkulert gips. Potensialet er vesentlig høyere enn andelen vi gjenbruker i dag, men per nå klarer vi ikke å få inn nok avfallsgips.
Resirkulering av gipsen vi allerede har, reduserer behovet for nye naturinngrep for å hente ut gips. Man har ikke gipsgruver i Norge, så transport fra disse betyr et betydelig CO2-utslipp. I tillegg er det ressurskrevende maskiner involvert i uttakene.
Besparelsen i klimautslipp er derfor på hele 97 prosent om man heller sorterer og returnerer gipsavfall og bruker dette i produksjonen av nye gipsplater.
– Dette er grunnen til at vi ønsker å øke andelen resirkulert gips som går tilbake i produksjonen. Det er veien til at gipsplater kan blir enda mer bærekraftige. Det ligger store muligheter i å resirkulere mer, forteller Kandola.
På lokalt nivå, er det en stor klimagevinst at Gyproc i Fredrikstad har gått over til elektrisk produksjon. Som ledd i ferden mot elektrifisering måtte vi skifte ut store deler av maskinparken. Strømmen vi bruker kommer fra fornybare kilder; fra vann- og vindkraft.
– Bærekraftstilnærmingen er nærmest som en ryggrad i Gyproc-systemet; vi er en samfunns- og foregangsaktør som tar ansvar i alle ledd: Gjenvinning, produksjon og ferdig produkt, sier Kandola.
De store kuttene på fabrikken vår i Fredrikstad får også positive konsekvenser for miljøregnskapet til byggene som tar i bruk gipsplatene fra fabrikken. Disse gipsplatene har fått navnet Gyproc Klima.
Generelt er det beregnet at bruk av Gyproc Klima-produkter typisk vil redusere byggets totale karbonavtrykk med opp mot 7 prosent, avhengig av type bygg og øvrige byggematerialer. Gipsplater fra Gyproc har de beste miljødeklarasjonene i Norge.
– Vi har funnet mange løsninger for å kutte ned på klimagassutslippene. I tillegg til grepene som er gjort for å kutte CO2-utslippene ved produksjon, lager vi også lettere gipsplater som også gir en besparelse under transport til byggeplass. For å redusere utslippene ytterligere, har Gyproc tatt i bruk flere lastebiler som går på biogass, forteller Kandola.
– Å bruke gipsplater fra Gyproc Klima-serien er et av de enkleste kuttene du kan gjøre for å få ned CO2-avtrykket i byggeprosjektet, fortsetter han.
Ombruk, elektrifisering, fornybar energi og reduksjon av transportutslippene har vært viktige grep for oss i Gyproc, men for totalen er det helt avgjørende at også flere og flere andre fabrikker og anlegg i området nå drar i gang lignende tiltak.
Kandola har tro på at det at noen går foran har mye å si for utslippskuttene i lokalmiljøet.
– Vi samarbeider tett med industriområdet på Øra i Gamle Fredrikstad, og spiller hverandre gode. Vi tror at det at stadig flere bedrifter satser på mer miljøbesparende produksjonsmetoder smitter over, og skaper en ny giv for området på Øra.
Med Gyproc Klima setter vi en helt ny standard når det gjelder gipsplater. I Fredrikstad har Gyproc bygd den aller første gipsplatefabrikken i verden som produserer gipsplater CO2-fritt. Alle gipsplater fra denne fabrikken inngår i Gyproc Klima-serien.
Å bruke gipsplater fra Gyproc® Klima-serien er et av de enkleste kuttene du kan gjøre for å få ned CO2-avtrykket i byggeprosjektet. De nye gipsplatene har rundt 70 prosent lavere avtrykk enn tradisjonelle plater.
Vi ønsker å støtte unge på vei inn i yrkesfag, samtidig som vi sørger for at yrkesfagskolene innenfor bygg- og anleggsbransjen har de ressursene de trenger for å tilby utdanning av høy kvalitet. Gjennom vår sponsorsatsing – som inkluderer Utviklingsfond, Materialfond og Produktopplæring – bidrar vi til å senke barrierene for elever og styrke skolens opplæringskapasitet.