close-pop-up.svg

Få slette vegger med gipsplater fra Gyproc

Slette gipsvegger som er sparklet, malt eller tapetsert danner et rolig bakteppe for resten av interiøret. Men hvilken gipsplate egner seg best?

– Som en fresh motvekt til strietapeten som herjet på 80/90-tallet, har trenden med slette vegger kommet for å bli, sier interiørarkitekt i Radius Design, Nina Isabell Abrahamsen.

– Slette vegger er med på å understreke den rene og skandinaviske stilen som mange er glad i. 

Gipsplater er ypperlig underlag for både maling og tapet. Her får du oversikt over hvilke typer plater som egner seg best hvor. 

Flere fordeler med slette gipsvegger

Leif Gøran Myhre, teknisk ansvarlig i Gyproc Norge, gir råd.

– Med gips får du de stramme linjene, sømløse overganger og skjøter, og plater som er enkle å bearbeide. I tillegg har gipsvegger gode lydegenskaper og hindrer brannspredning.

Plan- og bygningsloven stiller krav til lydreduksjon og brannvern mellom boenheter. Selv om det ikke er lovpålagt innad i selve boligen, er mange opptatt av å dempe støy og redusere muligheten for brannspredning også her.

Gyproc_slette-vegger-gips2.jpg
Slette gipsvegger egner seg like godt for tapetsering som maling. Med godt underlag er det enkelt å være kreativ.

Nina peker også på stemningen slette gipsvegger kan gi.

– Det er mange fordeler med å bruke gips, men som interiørarkitekt vil jeg trekke frem at farger kommer spesielt godt frem på dette underlaget. Særlig matt maling på gips gjør at fargene kommer til sin rett og gir et mykt og godt rom å være i.

Gips er svært anvendelig. – Gipsen er dødt materiale som ikke beveger seg, slik som for eksempel trepanel, og kan brukes på alt fra våtrom til soverommet, sier Nina.

Hvilken gipsplate passer på dine vegger?

Gyproc har et bredt spekter av gipsplater. Fra den rimeligste modellen Byggplate til supermodellen Habito.

– Ulike plater har ulike egenskaper, så det gjelder å finne riktig løsning for ditt bruk, forklarer Leif Gøran. Til privatboliger anbefaler han en kombinasjon av Normal Klima og Habito.

Gyproc-slette-vegger-listefritt.jpg
Utforingsplate Normal Foring Klima sørger for rene linjer og listefri finish i smyget rundt vinduer.

Normal Klima er Gyprocs standardplate med gode lys- og brannegenskaper.

– Det er en rimelig og robust plate som har god innfestningskvalitet. Platen kan brukes i de fleste typer vegg- og himlingskonstruksjoner i tørre rom, sier Leif Gøran.

Habito er den mest hardføre gipsplaten på markedet.

– Denne platen er faktisk ti ganger så sterk som standard gipsplater. Den er også skrufast og kan bære opptil 40 kilo på et enkelt punkt, så her kan du henge flatskjermen rett på veggen uten å bruke ekspanderende plugger, forklarer Leif Gøran.

Gipsplaten har enda bedre lyd- og brannegenskaper enn andre plater, og er helt klart overlegen når det kommer til å tåle eventuelle slag eller støt.

Habito passer dermed godt på spesielt utsatte steder i boligen. Som i yttergangen, over TV-benken eller bak dører.

– Den fungerer også veldig fint på barnerom, og sikrer at veggene holder seg hele og pene.

Gyproc-Habito_gips-slette-vegger.jpg
Veggene på et barnerom skal tåle mye i løpet av en barndom. Med Habito på veggen får du en ekstra sterk vegg som tåler skikkelig juling og leverer spesielt godt på både lydisolasjon og brannsikkerhet.

I smyget rundt vinduer anbefaler han utforingsplaten Normal Foring Klima.

– Det gir et rent og listefritt resultat.  

Anbefalt overflatebehandling

Selv om gips gir et fantastisk utgangspunkt for slette vegger, kommer du ikke unna sparkling.

– I oppholdsrom hvor det er ekstra lysinnslipp, såkalt slepelys, bør alle gipsvegger helsparkles for å være i tråd med Norsk Standard 3420s krav til overflatebehandling. Dette for å hindre at ujevnheter og strukturforskjeller vises gjennom malingen eller tapeten.

– I andre rom kan det nok holde å sparkle skruer og skjøter, men er du opptatt av at veggene skal være helt slette er helsparkling absolutt å anbefale.  

Gipsplater for slette vegger i våtrom

– Det er blitt mer og mer populært de siste årene med slette vegger også på bad, og så lenge man husker på våtromsnormen er dette et supert alternativ til fliser, sier Nina.

 – Våtromsplaten Ocean er spesielt tilpasset våtsonen på badet, og har derfor ingen kartongoverflate. Dersom du vil male den, må den først helsparkles og så må du sørge for å benytte et våtromsmalesystem og følge anvisningene, sier Leif Gøran.

Gyproc_slette-vegger-gips-bad.jpg
Slette vegger på badet? Ikke noe problem. Gipsplaten Ocean er spesiallaget for bad og vaskerom, og egner seg like godt som underlag for fliser som for et våtromsmalesystem.

Tynne gipsplater gjør oppussingen enklere

Alle som har forsøkt å skrape av gammel strietapet, vet at det er en krevende jobb.

Med hjelp av Gyproc Tynnplate kan du oppnå slette vegger uten å måtte ty til hverken skrape, damp eller tapetfjerner.

– Tynnplaten er ment for rehabilitering og er kun 6,5 mm tykk. Det gjør at den er enkel å håndtere og egner seg godt til å raskt fornye et rom.

Det er likevel viktig å vite hva du gjør.
– Hvis platene limes rett på veggen må du forsikre deg om at underlaget, enten det er betong, teglstein eller gammel tapet på en sponplatevegg, faktisk har tilstrekkelig heftgrunn.

Vi er en del av løsningen

Bransjen må stå sammen for å løse felles utfordringer. Nettopp derfor velger Gyproc, Glava og Weber å bli en del av Construction City Cluster (CCC).

Krohnen på verket med Gyproc Klima

Krohnen i Bergen er et praktbygg med klimaambisjoner, bygd i regi av GC Rieber. Lansering av Gyproc Klima ble en ekstra bonus i prosjektet.

Brannisolering av bærende stålkonstruksjoner

I dag brukes stål i mange bygningskonstruksjoner, men siden brannmotstanden er relativt dårlig, er det nødvendig å brannsikre de bærende elementene.