close-pop-up.svg

PRESSEMELDING: Støre åpnet verdens første helelektriske gipsplatefabrikk

SNORKLIPPING: Andreas Fritzsønn, Administrerende direktør i Saint-Gobain Byggvarer (lengst til venstre), Patrick Dupain, Sjef for Nord-Europa i Saint-Gobain, fabrikksjef Bjørn Olsen, Jonas Gahr Støre og d'Iribarne Benoit i Saint-Gobain. Foto: Paal-Andre Schwital/Metro Branding
– Industrien er hovedaktøren i den norske klimaomstillingen. Så vi må satse på industrien, teknologien og samarbeidet på denne skritt-for-skritt-forbedringen som finnes i industrien, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han mandag gjenåpnet Gyprocs gipsplatefabrikk i Fredrikstad.

Gjenåpningen skjer etter at gipsplateprodusenten har bygget om hele fabrikken, og byttet ut naturgass, med store CO2-utslipp, med kraft fra norske fosser – som har null utslipp.

Med dette gir Gyproc et kraftig bidrag til Fredrikstad kommunes klimamål.

Siri Martinsen

Ordfører (Ap) i Fredrikstad

Årlig sparer denne ombyggingen 23.000 tonn CO2 fra å slippe ut i atmosfæren, sammenlignet med ny kapasitet på gammel teknologi. Fabrikken har også økt kapasiteten med 40 prosent, samtidig som man har redusert energibruken med 30 prosent.

23.000 tonn CO2 tilsvarer årsutslippene fra 14.000 bensinbiler.

Minsker utslippene i Fredrikstad med 5 prosentpoeng

Mandag var det høytidelig gjenåpning av fabrikken, og nærmere 100 gjester hadde samlet seg i fabrikklokalene på Øra i Fredrikstad.

Ordfører Siri Martinsen (Ap) i Fredrikstad mener initiativet fra Gyproc og eierselskapet Saint-Gobain må hylles.

– Med dette gir Gyproc et kraftig bidrag til Fredrikstad kommunes klimamål. Vi er ambisiøse, og dette bidraget reduserer klimautslippet til Fredrikstad med fem prosent-poeng. Det er veldig bra, sa Martinsen fra scenen under åpningen.

Hun fikk tydelig støtte fra statsminister Jonas Gahr Støre.

– Dette er som hånd i hanske med Regjeringens ambisjoner om et grønt industriskifte. Vi skal kutte utslipp og skape jobber – og det er det som skjer her. Vi skal bytte ut, gjennom industriell kunnskap og kompetanse, energikomponenter til å få utslippene ned. Vi vet for eksempel at hvis Yara klarer det samme i Grenland, bytte gass med hydrogen så kutter man 800.000 tonn CO2 bare der, sa Støre.

JonasGS_fabrikkaapning_2023-05_Gyproc_DSC_760_2_low.jpg
Produksjonsleder Jon Fredrik Bakker hos Gyproc viste statsminister Jonas Gahr Støre rundt i fabrikken i Fredrikstad. Foto: Paal-André Schwital

– Men det er en stor utfordring. Vi har stått for stille for lenge. Uansett hvor vi reiser i Norge i dag, så er svarene på de utfordringene vi møter mer kraft, mer nett og mer Enøk. Bare i denne regionen har vi mye mer etterspørsel enn det man kan levere. Og det er ikke noe vi kan løse på 1-2-3. Vi må produsere mer kraft på land og til havs og vi må bygge nettet. Det kommer til å ta tid, og det er en utfordring for oss, fortsatte Støre.

Har investert 300 millioner

– Dette er en stor dag for Gyproc og Fredrikstad. Dette er den første gipsplatefabrikken i verden som ikke bruker gass som hovedenergikilde, sier Andreas Fritzsønn, administrerende direktør i Saint-Gobain Byggevarer som eier merkevaren Gyproc i Norge.

De siste månedene har gått til bygging av en helt ny produksjonslinje, fjernet gamle varmeelementer som gikk på gass, og erstattet dem med elektriske elementer.

Totalt har selskapet investert 300 millioner kroner i fabrikken som har 87 ansatte. Avgjørende for investeringen var støtten fra Enova på 70 millioner kroner.

– Vi satser på de selskapene som tar stor risiko for å få til endring. Vi er ikke i tvil om at det Gyproc har gjort her er svært klokt. Og vi er glade for å høre at Saint-Gobain allerede planlegger flere elektriske fabrikker andre steder, sa strategidirektør Gunnel Fottland under arrangementet.

Vi er en del av løsningen

Bransjen må stå sammen for å løse felles utfordringer. Nettopp derfor velger Gyproc, Glava og Weber å bli en del av Construction City Cluster (CCC).

Krohnen på verket med Gyproc Klima

Krohnen i Bergen er et praktbygg med klimaambisjoner, bygd i regi av GC Rieber. Lansering av Gyproc Klima ble en ekstra bonus i prosjektet.

Brannisolering av bærende stålkonstruksjoner

I dag brukes stål i mange bygningskonstruksjoner, men siden brannmotstanden er relativt dårlig, er det nødvendig å brannsikre de bærende elementene.