close-pop-up.svg

Fordeler med gipsplater

Gips er et allsidig materiale som er enkelt å tilpasse, tåler endringer i luftfuktighet og temperatur og har gode brann- og lydegenskaper. Ikke minst er det et godt valg for miljøet.

Gips kan gjenvinnes nærmest i det uendelige. Det gjør bruk av gipsplater til et godt miljøvalg, også når det kommer til reduksjon av avfall på byggeplassen.  

Ekstra miljøvennlig er det å velge gipsplater produsert i Fredrikstad: Gipsplater fra den «nye» Gyproc-fabrikken er nå CO2-fritt produsert.

Ved å legge inn bestilling på mål kan vi spesialprodusere plater i eksakte lengder. Det gir mindre avfall både i produksjonen og på byggeplassen, og gjør selve monteringsjobben mer effektiv.

Trond Erland Hovdenes

Distriktssjef for Glava® og Gyproc® i Innlandet

— CO2-fri produksjon sørger for bærekraftige produkter, men med god planlegging er det også mulig å gjøre aktiviteten på byggeplassen mer miljøvennlig. Vi ser at mye gips går til spille i forbindelse med tilpasning av platene ute i de ulike prosjektene. Ved å legge inn bestilling på mål kan vi spesialprodusere plater i eksakte lengder. Det gir mindre avfall både i produksjonen og på byggeplassen, og gjør selve monteringsjobben mer effektiv, forklarer Trond Erland Hovdenes, distriktssjef for Glava® og Gyproc® i Innlandet.

Videre kan alle bestillinger fra Gyproc leveres direkte til byggeplass uten å gå via byggevarehus. Det forenkler logistikken og reduserer utslipp fra transport.  

Beste løsning for innvendige veggkonstruksjoner 

—  Som totalleverandør av gips jobber vi ofte sammen med arkitekter og entreprenører for å finne frem til best mulig løsning for innvendige veggkonstruksjoner, forteller Hovdenes.

Trond Erland Hovdenes, distriktssjef for Glava® og Gyproc® i Innlandet.
Trond Erland Hovdenes, distriktssjef for Glava® og Gyproc® i Innlandet.

Enten det er snakk om brannvern mellom boenheter, ekstra lydisolering, oppbygging av våtrom eller en bolig som skal bygges etter standardkrav, kan det være nyttig å ta en gjennomgang med en av Gyprocs representanter.  

— Vi deltar gjerne på oppstartsmøter hvor vi sammen ser på ulike løsninger. Ofte er det mulig å forenkle det som er prosjektert slik at kunden kan kutte ned på antall produkter. Vi kan også se på hvor det kan være mulig å kutte kostnader uten å gå på bekostning av gjeldende regelverk, eller foreslå forbedring av konstruksjoner hvor verdiene er knappe. 

Allsidige egenskaper

Siden gips er dødt materiale egner det seg ypperlig som underlag for både tapet og maling. Det er enkelt å skape det moderne uttrykket med stramme linjer og sømløse overganger. Utover det rent estetiske har gips en rekke fordeler knyttet til funksjon.  

 • Lyd
  En veggkonstruksjon bestående av ett eller flere lag gipsplater på hver side av bindingsverket gir gode lydforhold. Kombinasjonen av gipsplatens vekt og stivhet gjør at platen effektivt forhindrer lydgjennomgang i veggen. Mellom rom med særskilte krav til lydreduksjon vil spesialplater som Habito og Robust være et godt valg. 
   
 • Brannsikkerhet
  Foruten betong er gips et av de mest brannsikre materialene. En trekonstruksjon som er dekket med standard gipsplater yter motstand og bidrar til å motvirke overtenning.  Ved behov for økt brannsikkerhet bør branngips som Protect benyttes.
   
 • Solide gipsplater som kan bære tungt
  Med robuste gipsplater som Habito får du en vegg som tåler mye vekt og røff behandling. Disse platene kan bære vekt opp til 40 kg på ett enkelt skruefeste. Disse platene egner seg svært godt i rom som utsettes for mye slitasje og høy belastning, som for eksempel i barnehager eller idrettshaller.
   
 • Luftfuktighet
  Siden gips hverken sveller eller beveger på seg håndterer det små endringer i luftfuktighet og temperatur godt. I våtrom bør spesialplaten Glasroc H Ocean benyttes. Den er utviklet spesielt for formålet og har meget god resistens mot fukt og mugg.  
Miljø og bærekraft

Vårt samfunnsoppdrag: Bidra til en grønnere byggebransje

Som en toneangivende aktør i byggenæringen skal vi bidra til at flere kan bygge mer bærekraftig. Skal vi oppnå klimaforpliktelsene våre, er vi som bransje nødt til å lykkes med å gjøre hele verdikjeden mer miljøvennlig.

PRESSEMELDING: Støre åpnet verdens første helelektriske gipsplatefabrikk

– Industrien er hovedaktøren i den norske klimaomstillingen. Så vi må satse på industrien, teknologien og samarbeidet på denne skritt-for-skritt-forbedringen som finnes i industrien, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han mandag gjenåpnet Gyprocs gipsplatefabrikk i Fredrikstad.

Gyproc-fabrikk

Det enkleste CO2-kuttet

Å bruke gipsplater fra Gyproc® Klima-serien er et av de enkleste kuttene du kan gjøre for å få ned CO2-avtrykket i byggeprosjektet. De nye gipsplatene har rundt 75 prosent lavere avtrykk enn tradisjonelle plater.

Se hvor mye CO2 du kan kutte

Vil du lære mer om gips og hvor mye CO2 du kan kutte i ditt byggeprosjekt rett i innboksen? Null problem! Alt du trenger å gjøre er å legge igjen informasjonen din under.

Ved å sende inn dette skjemaet samtykker jeg til at Gyproc kan lagre opplysningene mine. Jeg kan melde meg av når som helst.