Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Hvert år omkommer det mennesker i bygningsbranner i Norge. De siste tre årene har årlig mellom 26 og 41 personer omkommet i bygningsbranner her til lands. Hele 58 prosent av brannene startet på kjøkkenet, viser tall fra DSB. Og de fleste boligbrannene skjer i de kalde månedene. I tillegg til tidlig brannvarsling er det å bygge mest mulig brannsikkert én måte å forebygge på.
– Der det stilles krav til ubrennbare materialer, er det et begrenset utvalg produkter å velge i. Gips er knallsikkert og et fantastisk produkt. Foruten betong, er gips ett av de mest brannsikre produktene, sier senior branningeniør Nina Høm i Sweco.
Hun har lang erfaring med brannvern, inspeksjon, risikovurdering og sikkerhetsstyringssystemer. Derfor vet hun at blant annet brannsikkerhet og akustikk henger tett sammen, også når det kommer til produktvalg i prosjekteringen.
Treverk som synlig byggemateriale har kommet sterkt tilbake. Flere entreprenører og arkitekter ønsker nå å benytte brannmaling på massivtre i rømningsveier og korridorer, framfor gips.
– Dette er jeg veldig skeptisk til i bygg med assistert rømning. Jeg anbefaler på det sterkeste at det kles med ubrennbare materialer som gips. Jeg har sittet i møter og argumentert for dette til jeg har blitt blå i ansiktet. Å se på fravik fra byggereglene rent teoretisk er ikke alltid forenlig med en bærekraftig løsning på sikt. Jeg skal også sove godt om natten, kommenterer Høm.
Argumentasjonen hennes er klar: Når overflaten, for eksempel tapet eller brannmaling har brent opp, er det viktig at også kledningen bak er brannsikker. Massivtre brenner og bidrar til brannspredning. Det gjør ikke gips og andre ubrennbare materialer. Selv om mennesker ofte rømmer bygningen i løpet av 5-6 minutter med god brannvarsling, er det viktig for brannvesenet at rømningsveier ikke er overtent når de ankommer for å redde personer og slukke.
Gips består av papp, gips med krystallvann og luftporer. Krystallvann har en annen sammensetning enn vanlig vann. Under oppvarming omdannes krystallvannet til H2O, som bidrar til at gipsplatene kjøles ned og hemmer brannen. Dette fungerer nesten som et innebygd sprinklersystem, dersom ikke temperaturen i fordampningsfasen overstiger 100 varmegrader.
Høm er glad for at markedet i dag har gips som fyller flere funksjoner. Et eksempel er Gyprocs Habito-plate, som tåler inntil 40 kilo per skruefeste. Flere benytter trefiberplater bak gipsen for å få bedre skruefeste. Å bytte ut ett lag gips med trefiberplate kan gi svekket brannmotstand i veggen. Ved å bruke Habito, kan du i mange tilfeller unngå dette. En annen spesialplate er Gyproc PROTECT F 15 millimeter, en noe tykkere gipsplate som er tilsatt leire for økt brannmotstand, og vermikulitt for at platen ikke skal krympe ved brann.
– Utvikling av slike produkter gjør det mye enklere for entreprenører å finne en løsning i henhold til brannkravene, sier Høm.
Trenger du gode råd om gips? Kontakt oss på tekniskno@gyproc.com eller telefon 963 57 500
Som en toneangivende aktør i byggenæringen skal vi bidra til at flere kan bygge mer bærekraftig. Skal vi oppnå klimaforpliktelsene våre, er vi som bransje nødt til å lykkes med å gjøre hele verdikjeden mer miljøvennlig.
– Industrien er hovedaktøren i den norske klimaomstillingen. Så vi må satse på industrien, teknologien og samarbeidet på denne skritt-for-skritt-forbedringen som finnes i industrien, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han mandag gjenåpnet Gyprocs gipsplatefabrikk i Fredrikstad.
Gips er et allsidig materiale som er enkelt å tilpasse, tåler endringer i luftfuktighet og temperatur og har gode brann- og lydegenskaper. Ikke minst er det et godt valg for miljøet.