close-pop-up.svg

Et vindsperresystem tilpasset norske værforhold

Gyprocs Glasroc X er et vindsperresystem med en plate kledd i uorganisk glassfibermatte. Dette gjør gipsplaten mer motstandsdyktig mot regn og fukt.

Værstatistikken de siste årene viser en tydelig trend i at det norske klimaet har mer ekstremvær og lengre perioder med kraftig nedbør. Men norske byggeprosesser ser ikke ut til å ha tilpasset seg denne utviklingen. Flere artikler viser til at større press i byggeprosessene gjør at det tas valg som øker risikoen for fuktskader. En av utfordringene er at vindsperrer står åpent eksponert for vær og vind i lengre perioder.

Sintef Byggforskserien er blant dem som påpeker at de fleste vindsperreprodukter ikke er dimensjonert for regn i lange perioder. Dersom materialene står eksponert for vått vær i en lengre periode kan det vokse muggsopp. Artikkelen påpeker da at det nødvendigvis ikke er noe feil med produktet, men manglende fokus på fuktbeskyttelse i byggeperioden.

Vi i Gyproc forstår at man ikke kan kontrollere været, og at det for framdriften i prosjektet kan være fordelaktig at vindsperren kan stå eksponert selv i perioder med dårlig vær. I disse tilfellene støtter vi Sintef i at vindsperreprodukter som kartongkledd gips ikke bør brukes.

En mer motstandsdyktig vindsperre

Glasroc X Klima (GXU 9) er et vindsperreprodukt laget med uorganisk materiale, som er mer motstandsdyktig enn kartongkledd gips. Platen har glassfibermatte ytterst, som gir god beskyttelse mot fukt og mugg, samt forsterket beskyttelse mot UV-stråling i byggeperioden. Produktet har ingen grobunn for muggsopp og et svært lavt vannopptak.

Dette er en vindsperreplate tilpasset norske forhold og norsk byggeskikk. Har du prosjekter med høy sannsynlighet for at vindsperren står eksponert over lengre tid, er Glasroc X Klima et riktig valg.

Glasroc-X_MASTER_01_YV-tre copy.jpg
Glasroc X Klima tåler å stå eksponert opptil ett år før ytterkledning monteres.

Gyproc Vindtett Klima (GU 9), vår kartongkledde og rimeligere vindsperreplate, kan fortsatt brukes i prosjekter med god fuktbeskyttelse under byggeprosessen. Produktet bør ikke bli eksponert for store mengder regn i mer enn fire til fem dager i strekk for å unngå fare for muggsopp.

GlasrocX-Trienal 09.jpg
Den formstabile glassfibermatten er mer motstandsdyktig mot fukt enn kartongkledd gips.

Førsteklasses vindsperre

Glasroc X Klima er testet i henhold til standarden EN 15283-1 og tilfredsstiller den beste klassen (H1) med en vannabsorbsjon på maksimum fem prosent. Den formstabile glassfibermatten sikrer at platens funksjon opprettholdes selv om den blir utsatt for fukt gjentatte ganger. Monterte plater kan tåle eksponering i 12 måneder før ytterkledningen monteres, så lenge Gyprocs monteringsprinsipper og betingelser for bruk er fulgt.

Vi fraråder bruk av kartongkledd gips dersom platene ikke fuktbeskyttes eller kles inn innen få dager.

For å være en pådriver for et mer riktig materialvalg, har vi satt ned NOBB-prisen på Glasroc X.

Innervegg

Få slette vegger med gipsplater fra Gyproc

Slette gipsvegger som er sparklet, malt eller tapetsert danner et rolig bakteppe for resten av interiøret. Men hvilken gipsplate egner seg best?

Veidekke velger Gyproc Klima

Veidekke går foran og tar valg som vil ha store positive påvirkninger på miljøregnskapet ved bruk av Gyproc Klima i alle prosjekter med gipsplater.

– Et aktivt valg mot en mer bærekraftig næring, sier Ole J. Nes, Innkjøpssjef i Veidekke.

Innervegg

Denne gipsplaten tåler en trøkk

Gyproc Habito er en sterk gipsplate som tåler mye, samtidig som du kan henge ting rett på de slette veggene.