close-pop-up.svg

Gyproc Klima med nye miljødeklarasjoner

Ved fabrikken i Fredrikstad produseres Gyproc Klima gipsplater med markedets laveste klimaavtrykk.
Oppdaterte EPD-er bekrefter 65-75 prosent lavere karbonavtrykk på alle gipsplater fra Gyproc.

 

Miljødeklarasjoner gir stor verdi når byggets klimaregnskap skal utarbeides, der materialvalgene har stor innvirkning for å møte kravene i standarder som BREEAM-NOR og TEK 17.

EPD-ene er viktige for de byggherrene som ønsker å vise til gode klimaregnskap, og for å opprettholde god miljøkvalitet gjennom hele byggets levetid.

Tom Tegnander

Direktør for strategi og forretningsutvikling

Han peker på disse områdene der miljødeklarasjoner kommer til nytte: 

  • I planleggingsfasen for å definere hvilke miljømål som er realistiske for byggeprosjektet og for å finne materialene som gir det laveste klimafotavtrykket. En EPD gir gode diskusjonsgrunnlag mellom arkitekter, ingeniører, byggherre, entreprenør og prosjektledere. 

  • Finansiering: EPD-ene er viktige for å sikre tilgang til gunstige lånevilkår i taksonomien. 

  • Ved innkjøp: Miljødeklarasjoner gjør det enkelt å sammenligne produkter og sikre seg at det kjøpes inn materialer som tar ned karbonfotavtrykket. 

  • I byggefasen: For å sikre at materialene som leveres på byggeplass samsvarer med verdiene i en EPD. Gyproc Klima kan leveres i de lengdene som entreprenør ønsker seg, noe som gir raskere bygging og reduserer svinn og kapp til et minimum. 

  • I drift og vedlikehold: For å sikre at klimaprofilen opprettholdes ved utskiftinger og oppussinger, eller at en kan bedre miljøprofilen med nye materialer som har lavere karbonavtrykk. 

  • Ved avhending: EPD-en gir informasjon som er med på å fremme gjenvinning og sikre ansvarlig avhending 

Verdens første CO2-frie gipsproduksjon 

De nye EPD-ene til Gyproc Klima lister opp den totale miljøbelastningen som gipsplatene har i et livsløpsperspektiv; fra jomfruelig materiale, transport og produksjon til avhending. 

– Deklarasjonene er utarbeidet ved å beregne et stort miljødatagrunnlag som er verifisert av en uavhengig tredjepart, i tråd med internasjonale ISO-standarder, sier Tegnander. 

De store reduksjonene i karbonfotavtrykk er et direkte resultat av den nye helelektriserte gipsplateproduksjonen som Gyproc kjørte i gang i Fredrikstad i mai 2023. 

– Våre EPD-er viser at GWP-fossil og GWP-IOBC er 65-75 prosent lavere enn tradisjonelle gipsplater, sier Tegnander.

I tillegg kan kundene sikre seg et enda mer attraktivt klimaregnskap ved å bestille gipsplater på egendefinerte mål.

Tom Tegnander

Direktør for strategi og forretningsutvikling

Kan redusere svinn og bruk av deponi 

Produktenes miljøbelastning er tatt ned ved å effektivisere produksjonslinjen og erstatte naturgass med strøm. I tillegg kjøpes all strøm med opprinnelsesgarantier som bekrefter at strømmen i produksjonen har markedets laveste CO2-utslipp; fra nasjonale, fornybare energikilder. 

– I tillegg kan kundene sikre seg et enda mer attraktivt klimaregnskap ved å bestille gipsplater på egendefinerte mål, sier han. 

Det gir en raskere byggeprosess og vil ha stor innvirkning på mengdene med svinn/kapp på byggeplass. Byggherre kan redusere miljøbelastningen som normalt kommer gjennom resirkulering og deponi av gipsavfall. 

De nye EPD-ene til Gyproc Klima er beregnet på produksjon i tre måneder. 

– Klimabelastningen vil bli enda lavere i takt med at produksjonen blir optimalisert over tid, avslutter Tegnander. 

Gyproc-fabrikk

Fordeler med gipsplater

Gips er et allsidig materiale som er enkelt å tilpasse, tåler endringer i luftfuktighet og temperatur og har gode brann- og lydegenskaper. Ikke minst er det et godt valg for miljøet.

Gyproc-fabrikk

Tre grunner til at gips må gjenvinnes

Gips blir ikke regnet for å være en fornybar ressurs, men gips kan gjenbrukes. Gjenbruksprosenten, som i dag er på 20 prosent, kunne vært langt høyere om flere leverte gips til resirkulering.

Erik (27) gikk fra lærerstudent til en karriere som tømrer

Da Erik Sortland (27) fra Kristiansand innså at noe manglet i lærerutdanningen, bestemte han seg for å bytte retning. Overgangen til tømrerfaget viste seg å være det rette valget, og han har etablert seg som en dyktig tømrer med en lidenskap for rehabilitering av eldre bygninger.