Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
– Dette er grønn omstilling i praksis, hvor Gyproc kan få verdens første utslippsfrie gipsproduksjon. Det er et viktig element for å redusere det samlede karbonavtrykket fra byggenæringen, sa Espen Barth Eide til Byggeindustrien.
I løpet av 2023 faser Gyproc Fredrikstad ut gass fra produksjonen, og blir dermed verdens første helelektriske gipsplatefabrikk. Enova har bidratt med 71 millioner inn i prosjektet, som har en kostnadsramme på 250 millioner kroner.
Omleggingen er et godt eksempel på at politisk involvering og støtte til det grønne skiftet fungerer, ifølge Tom Tegnander, direktør for strategi og forretningsutvikling i Glavagruppen. Han ønsket å benytte anledningen til å rose politikernes arbeid.
– Prosjektet viser hva næringsliv og myndigheter kan få til når vi spiller på lag. ENOVA har vært en ekstremt viktig samarbeidspartner for oss. Uten deres involvering, hadde dette ikke vært mulig å realisere, roste Tegnander.
Sammenlignet med dagens produksjon, vil elektrifiseringen bidra til å redusere årlig utslipp med 16 500 tonn CO2, forteller Bjørn Olsen, fabrikksjef ved Gyproc Fredrikstad. Når fabrikken samtidig øker kapasiteten med 40 prosent, vil den totale reduksjonen havne på 23 500 tonn CO2 ved full utnyttelse. Dette tilsvarer utslippet fra 14 000 fossilbiler.
30 prosent av fabrikkens energiforbruk går til kalsinering av gips, mens resterende går til tørking av platene. Det er i disse prosessene det nå brukes flytende LNG. Gevinsten er dermed enorm når den nye energikilden blir fornybar strøm fra norsk vannkraft. Energiforbruket reduseres samtidig med 25 prosent per kvadratmeter.
Allerede nå opplever Gyproc økt etterspørsel etter de mer klimavennlige gipsplatene. Samtidig erfarer de at regelverket i dag ikke er offensivt nok for å velge mer bærekraftige materialer.
Under besøket benyttet Tegnander muligheten til å oppfordre klima- og miljøministeren til at det stilles strengere krav til CO2-avtrykket i bygg og byggematerialer.
– Det er veldig bra at Gyproc fokuserer på å lage grønnere byggevarer. Det kommer til å komme nye byggestandarder snart, hvor det blir en fordel å tilby materialer med lite eller null utslipp, svarer Eide.
Et annet tema under besøket var strømpriser.
– De store svingningene er krevende. Skal vi få med flere fra industrien, må energiutgiftene bli mer forutsigbare. Ikke minst trenger vi nok tilgang på fornybar strøm og fokus på energieffektivisering, slik at vi kan elektrifisere flere utslippstunge sektorer, avslutter Tegnander.
Her kan du lese mer om hvordan vi jobber med miljø og bærekraft.
På besøk i Fredrikstad lot Senterpartiet seg imponere over hvordan Gyproc kutter CO2-utslipp og styrker konkurransekraften.
Gyprocs fabrikk i Fredrikstad har verdens første helelektriske produksjonslinje for gipsplater. Det gjør at CO2-avtrykket reduseres betydelig.
Elektrifiseringen av Gyprocs gipsplatefabrikk i Fredrikstad spiller en avgjørende rolle for lokal næringsutvikling, og ikke minst at kommunen når sine klimamål.