close-pop-up.svg

Lader opp til grønn transport av gips

Gyproc gips kan nå fraktes med el-lastebil og el-semitrailer.
I Saint-Gobain Construction Materials Norway har vi vi investert i el-lastebil, ny el-semitrailer, fem semitrailere og en pumpebil på flooring som går på biogass. Dette er starten på vår satsing på miljøvennlige biler med Glava, Gyproc og Weber.

Saint-Gobain Construction Materials Norway jobber aktivt for en mer miljøvennlig byggebransje, både når de lager, frakter og selger produkter. Et viktig tiltak er å kutte utslipp fra transport.

– Vi er i en læringsfase, og foreløpig gir disse bilene oss en ekstrakostnad. El-biler er dyrere enn vanlige biler, og det er ikke betalingsvilje i bransjen ennå. Men når det blir krav om fossilfrie byggeplasser, vil dette trolig endre seg, sier han. 

Gyproc og biogassbiler 

Gyproc har to biogassbiler som ble tatt i bruk høsten 2022, gjennom Harlem Transport.

– Dette er trekkvogner som går i daglig trafikk for oss. De kjører gipsplater og stålprofiler ut til kundene våre i Oslo og Viken, forteller Rune Gundersen, logistikksjef i Gyproc.

Bilene har en kapasitet på 29,5 tonn og de har en rekkevidde på 60 mil.

– Erfaringen vår med bilene er utelukkende positive, understreker Gundersen. 

Kjører isolasjon på el 

– Bilen i Askim skal frakte isolasjonsprodukter fra fabrikken i til byggeplasser i Oslo og til Fredrikstad. Den ligner de bilene vi har fra før, men den er mer stillegående.

Dette er en standard kassebil med plass til 12 Glava-paller, og den skal gå to turer fra fabrikken hver dag. Bredesen opplyser at bilen har en rekkevidde på ca. 300 km, og har en batteripakke på 550 kwt. Planen er å lade i Oslo, og på en ladestasjon utenfor Askim. 

– Vi tester ut en tilsvarende bil sammen med en transportør i Stjørdal.

Montasje-lik ny elbil-Glava-Robust-2018.jpg
Nye biogassbiler, lik denne, skal frakte takprodukter for Glava®.

To nye biogassbiler 

I tillegg til el-lastebilene, har Glava gjort avtale med Kingsrød Transport om to nye biogassbiler som skal frakte takprodukter. Disse er også på hjul i september.

– Biogassbilene har 70 til 80 mil i rekkevidde. De er dyrere i drift og vedlikehold enn dieselbiler, men veldig bra for miljøet. De fungerer helt på samme måte som vanlige biler, det eneste problemet er at det ennå er få fyllestasjoner for gass i Norge. Så vi har litt logistikk i forhold til fylling, forteller Thor Jensen, som er salgs- og markedssjef hos Kingsrød Transport.

En splitter ny, elektrisk lastebil kommer på veien i september, med utfart fra Askim til Oslo. Innkjøp av samme el-lastebil vurderes ved fabrikken i Stjørdal. Det forteller Terje Bredesen, som er supply chain manager i Glava. 

Bærekraftmål 

– Det er viktig for oss å nå våre og Saint-Gobains bærekraftmål, sier Magnar Vitsø, direktør for innkjøp i Saint-Gobain Construction Materials Norway. Han opplyser at det jobbes med en plan for 2024-2030 både på inngående og utgående logistikk.

– En av de største utfordringene i dag er infrastruktur, det vil si fyllestasjoner for biogass og ladeinfrastruktur på el. En annen utfordring er kostnadene og manglende støtte fra Enova og staten, spesielt på kjøp av biogassbiler. Foreløpig er det også manglende betalingsvilje hos våre kunder, derfor er det vi som bærer ekstrakostnadene nå i oppstarten, sier Vitsø.

Veidekke velger Gyproc Klima

Veidekke går foran og tar valg som vil ha store positive påvirkninger på miljøregnskapet ved bruk av Gyproc Klima i alle prosjekter med gipsplater.

– Et aktivt valg mot en mer bærekraftig næring, sier Ole J. Nes, Innkjøpssjef i Veidekke.

Gyproc-fabrikk

CO2-fri produksjon av gipsplater er endelig i gang

Verdens første: Gyproc-fabrikken i Fredrikstad er gjenåpnet, etter fire måneders ombygging. Nå produseres det gipsplater 100 prosent karbonfritt i plankebyen.

Miljø og bærekraft

Sjekkliste for bærekraftig bygging

For å oppnå et bærekraftig bygg, er det blant annet viktig å velge bærekraftige materialer og løsninger. Her er sjekklisten som hjelper deg til å bygge bærekraftig.