close-pop-up.svg

Gjør det selv - reparer hull i gips

Å sparkle igjen hull i gipsvegg er enkelt for den som er litt hendig. Her beskrives to metoder.

Det finnes flere metoder for å reparere hull. Med et gipsplaster er det lett å utbedre skader eller hull som har oppstått når man for eksempel flytter spotlights eller kontakter. Triangelmetoden gir også et godt og holdbart resultat. 

Reparasjonsplaster-metoden

Med et gipsplaster reparerer man raskt og enkelt mindre hull og skader på vegger. Plastrene finnes i flere størrelser og fås kjøpt hos fargehandlere. 

repPlaster01_sqb.gif

Fjern beskyttelsespapiret på baksiden. Plasser den selvklebende metallplaten over hullet som skal repareres og press den godt fast.

repPlaster02_sqb.gif

Legg på et tynt lag gipsbruk eller sparkel over platen. La det tørke. Slip ned eventuelle ujevnheter.

repPlaster03_sqb.gif

Sparkle ytterligere én eller to ganger ved behov for en slett overflate. La det tørke mellom hvert sparkellag og slip overflaten forsiktig.

Triangelmetoden

Triangelmetoden gir et godt og varig resultat. 

repTriangel01_sqb.gif

Skjær ut en trekantet bit av gipsplaten, litt større enn skaden på platen. Skrå kantene i 45 graders vinkel. Bruk gjerne en rasp eller gipskniv.

repTriangel02_sqb.gif

Legg trekanten over hullet og tegn av platebitens konturer.

repTriangel03_sqb.gif

Tegn en mindre trekant, ca. 12 mm innenfor konturene. Sag ut linjer med stikksag fra hullet og ut til hjørnene på den indre trekanten.

repTriangel04_sqb.gif

Skjær ut den indre trekantbiten med en skarp kniv. Skrå kantene i det utskårete hullet til linjene på den ytre trekanten. Tilpass hullet til den løse biten. Pass på at du har et par mm klaring til sparkelmassen.

repTriangel05_sqb.gif

Legg et lag sparkelmasse eller gipsbruk på trekantbitens kanter. Trykk biten forsiktig over hullet slik at den ligger i plan med resten av overflaten. Fjern overflødig sparkelmasse eller gipsbruk.

repTriangel06_sqb.gif

La sparkelmassen tørke godt. Slip og sparkle eventuelt en ekstra gang for å få det helt jevnt. Når overflaten er helt plan, kan du male eller tapetsere.

Innervegg

Få slette vegger med gipsplater fra Gyproc

Slette gipsvegger som er sparklet, malt eller tapetsert danner et rolig bakteppe for resten av interiøret. Men hvilken gipsplate egner seg best?

Innervegg

Denne gipsplaten tåler en trøkk

Gyproc Habito er en sterk gipsplate som tåler mye, samtidig som du kan henge ting rett på de slette veggene.

Innervegg

Fordelene med Habito for håndverkere

Du trenger ikke lenger treplater i veggen for å få en skrufast overflate. Gyproc har lansert Habito - en ny, ekstra sterk gipsplate som har en skrufast overflate for oppheng av tunge ting.