close-pop-up.svg

Slik sparkler du gips

Sparkling av gips er lett. Disse enkle tipsene får deg i mål.

Slette vegger er i tiden. En slett vegg får du med Gyprocs gipsplater. Det er et miljøvennlig valg fordi det robuste gipsmaterialet har lang levetid og kan resirkuleres. Det er enkelt å male eller tapetsere om når du vil oppgradere boligen, samtidig som det bidrar til et sunt inneklima.

Fremgangsmåte for sparkling av gips

Det viktigste tipset for å få et godt resultat er å legge sparkel i tynne lag, samt å la sparkelen få tørke helt før den slipes. Du skal totalt sparkle gipsskjøtene i tre omganger.

  1. Legg først sparkel i gipsskjøten og dra av det overflødige med sparkelspaden. Legg en papirremse i den våte sparkelen og dra over med sparkelspaden igjen. Da presser du remsen inn og all luft bak remsen ut. Bruk gjerne finsparkel til dette da den inneholder mer lim enn medium sparkel. La det tørke i ett døgn.
  2. Legg så på et nytt, tynt lag med sparkel – litt bredere enn det forrige – og la det tørke til dagen etter.
  3. Slip sparkelen med pussebrett på forlengerskaft og fjern så støvet med en microfibermopp. Slip med rolige bevegelser for å hindre at pussestøvet virvler rundt i hele rommet.
  4. Så sparkler du et siste, tynt lag på gipsen, nok en gang litt bredere enn det forrige. La det tørke til dagen etter og slip over en siste gang.

Sjekk om gipsskjøten er jevn

Sluttresultatet skal være en skjøt som går i ett med platene på begge sider. Sett gjerne en bred sparkelspade over skjøten for å sjekke - slipper den gjennom lys må du legge på mer sparkel. Vipper den fra side til side må du slipe bort sparkel.

Sparkler du skjøter som ikke har nedsenket fals er fremgangsmåten den samme, men du bør sparkle enda bredere ut for å sørge for at forhøyningen der papirremsen ligger, ikke synes. I tillegg bør du lage en liten V-fas, det vil si en skrå kant der platene møtes, for å få plass til sparkelen før du legger på papirremsen.

Gir et sunt inneklima

Gyprocs gipsplater er et rent naturprodukt som verken inneholder farlige tilsetningsstoffer eller bindemidler. Derfor avgir heller ikke produktene gasser. Alle Gyproc gipsprodukter er testet av Dansk Indeklima Mærkning og ligger i beste klasse. Gyproc har et effektivt innsamlings- og resirkuleringssystem for brukte gipsplater, og gjenbruker innsamlet gips i produksjonen av nye.

Miljø og bærekraft

Vårt samfunnsoppdrag: Bidra til en grønnere byggebransje

Som en toneangivende aktør i byggenæringen skal vi bidra til at flere kan bygge mer bærekraftig. Skal vi oppnå klimaforpliktelsene våre, er vi som bransje nødt til å lykkes med å gjøre hele verdikjeden mer miljøvennlig.

PRESSEMELDING: Støre åpnet verdens første helelektriske gipsplatefabrikk

– Industrien er hovedaktøren i den norske klimaomstillingen. Så vi må satse på industrien, teknologien og samarbeidet på denne skritt-for-skritt-forbedringen som finnes i industrien, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han mandag gjenåpnet Gyprocs gipsplatefabrikk i Fredrikstad.

Gyproc-fabrikk

Fordeler med gipsplater

Gips er et allsidig materiale som er enkelt å tilpasse, tåler endringer i luftfuktighet og temperatur og har gode brann- og lydegenskaper. Ikke minst er det et godt valg for miljøet.