close-pop-up.svg

Tre grunner til at gips må gjenvinnes

Gips blir ikke regnet for å være en fornybar ressurs, men gips kan gjenbrukes. Gjenbruksprosenten, som i dag er på 20 prosent, kunne vært langt høyere om flere leverte gips til resirkulering.

Hele 90 prosent av gipsavfall kan gjenvinnes, noe som betyr at gips kan resirkuleres nesten uendelig – uten tap av kvalitet. Likevel er det en utfordring at gipsplater ender opp på deponi. Her er tre grunner til at det må endres: 

Reduserer klimagassutslippene 

Gjenvinning av gips kan redusere klimagassutslippene med opptil 97 prosent. I tillegg til at det er ressurskrevende å hente ut gips, er reiseveien lang, noe som får stor betydning for klimagassutslippene. Resirkulert gips er kortreist og reduserer også faren for at gamle gipsplater kommer på avveie og blir håndtert feil, med de miljømessige konsekvensene det medfører. 

Bedre ressursutnyttelse 

Gips er en naturressurs og å hente det ut betyr store naturinngrep. Resirkulering av gips reduserer behovet for nye råmaterialer og minimerer miljøpåvirkningen fra gruvedrift. Dette bevarer ikke-fornybare naturressurser og reduserer karbonavtrykket. 

Krevende å deponere 

Det er en utfordring at mange gipsplater ender sine dager på deponi. Gipsavfall kan ikke deponeres sammen med ordinært avfall, på grunn av risikoen for hydrogensulfidproduksjon, som kan være både miljøskadelig og helseskadelig. Norske myndigheter har innført strengere krav til håndtering av gipsavfall for å redusere deponering og fremme gjenvinning. 

En bærekraftig løsning for gips 

Gjennom samarbeid mellom produsenter, entreprenører og gjenvinningsselskaper er det etablert effektive systemer for innsamling og gjenvinning av gips. Saint-Gobain byggevarer AS (Gyproc) og Rang-Sells AS har etablert Gipsgjenvinning AS, et moderne anlegg i Fredrikstad for å håndtere og gjenvinne store mengder gips. Sammen jobber vi for å gjøre det enklere for byggebransjen å gjenvinne forskjellig typer gipsavfall som for eksempel gipsplater. 

Stadig nye myndighetskrav, nasjonalt og internasjonalt, setter føringer til hvordan byggavfall, som gips skal håndteres. Gipsgjenvinning AS gjenvinner de fleste typer gipsavfall, og bistår i hele prosessen, fra innhenting, til ferdigprodusert produkt. Dette bidrar til at kravene overholdes og til at man bevarer de naturlige ressurser. Kildesortert gipsavfall blir til gipsplater. Målet er å gjenvinne mest mulig på best mulig måte. 

Har du spørsmål, kontakt din lokale Gyproc-representant. Du finner alle her: https://www.gyproc.no/kontakt-oss/kontaktpersoner  

Gyproc-fabrikk

Stor nyhet med lite avtrykk

Med Gyproc Klima setter vi en helt ny standard når det gjelder gipsplater. I Fredrikstad har Gyproc bygd den aller første gipsplatefabrikken i verden som produserer gipsplater CO2-fritt. Alle gipsplater fra denne fabrikken inngår i Gyproc Klima-serien.

Gyproc-fabrikk

Det enkleste CO2-kuttet

Å bruke gipsplater fra Gyproc® Klima-serien er et av de enkleste kuttene du kan gjøre for å få ned CO2-avtrykket i byggeprosjektet. De nye gipsplatene har rundt 70 prosent lavere avtrykk enn tradisjonelle plater.

Søk om støtte

Vi ønsker å støtte unge på vei inn i yrkesfag, samtidig som vi sørger for at yrkesfagskolene innenfor bygg- og anleggsbransjen har de ressursene de trenger for å tilby utdanning av høy kvalitet. Gjennom vår sponsorsatsing – som inkluderer Utviklingsfond, Materialfond og Produktopplæring – bidrar vi til å senke barrierene for elever og styrke skolens opplæringskapasitet.