close-pop-up.svg

CO2-fri produksjon av gipsplater er endelig i gang

Nå er produksjonen i gang på verdens første CO2-frie gipsplatefabrikk.
Verdens første: Gyproc-fabrikken i Fredrikstad er gjenåpnet, etter fire måneders ombygging. Nå produseres det gipsplater 100 prosent karbonfritt i plankebyen.

Ved å bytte til 100 prosent norsk vannkraft fra tidligere bruk av naturgass, sparer fabrikken omverdenen for 23.000 tonn CO2-utslipp – hvert år.

Endelig er produksjonen i gang

– Dette er en stor dag for Gyproc og Fredrikstad. Ved å gjennomføre denne ombyggingen tar vi et pionersteg i å gjøre produksjonen av byggevarer karbonfri. Dette er den første gipsplatefabrikken i verden som ikke bruker gass som hovedenergikilde, sier Andreas Fritzsønn, administererende direktør i Saint-Gobain Byggevarer som eier merkevaren Gyproc i Norge.

Andreas Fritzsønn, administererende direktør i Saint-Gobain Byggevarer.
«En stor dag for Gyproc og Fredrikstad», sier Andreas Fritzsønn, administererende direktør i Saint-Gobain Byggevarer.

De siste månedene har gått til bygging av en helt ny produksjonslinje, fjernet gamle varmeelementer som gikk på gass, og erstattet dem med elektriske elementer.

Nøkkelsatsing for reduksjon av CO2-fotavtrykket

Prosjektet er en pilot for utvikling av mer miljøvennlige gipsplatefabrikker, som Gyproc-eier Saint-Gobain ønsker å etablere flere steder i verden.

Ved å øke varmegjenvinningen og prosesseffektiviteten er anleggets energiforbruk også redusert med 30 prosent. Samtidig har vi klart å øke anleggets produksjonskapasitet med 40 prosent.

– Denne satsingen er en nøkkel for å redusere CO2-fotavtrykket i byggeindustrien, og vi tror mange av våre kunder har ventet på dette. Ombyggingen har vært spennende å følge, og vi er svært glade for at produksjonen nå er i gang. Den gamle fabrikken hadde et utslipp på 16.000 tonn CO2 i året i 2022, men med den nye fabrikken har vi økt kapasiteten, og dermed blir besparelsen 23.000 tonn CO2 i året, sier Fritzsønn.

Denne satsingen er en nøkkel for å redusere CO2-fotavtrykket i byggeindustrien, og vi tror mange av våre kunder har ventet på dette.

Andreas Fritzsønn

Administererende direktør i Saint-Gobain Byggevarer

Elektrisk oppvarming

I produksjon av gipsplater er det kalsinering og tørking som krever store mengder varmeenergi. Kalsinering vil si varmebehandling av faste råstoffer i ovn. Oppvarming med gass er i dag standard i bransjen, og oppvarming med elektriske varmeelementer representerer derfor noe helt nytt.

Den viktigste teknologiutviklingen i prosjektet er å sammenføye kjente prosesser for kalsinering og tørking av gipsplater med elektriske luftoppvarmingssystemer. Disse teknologiene gir null utslipp av klimagasser.

Viktig med støtte fra politikere

Da beslutningen om å bygge om fabrikken ble tatt, var det avgjørende viktig at norske politikere stilte opp, og at Enova kunne trå til med en støtte på nærmere 70 millioner kroner.

– Dette har vært et samarbeid, og vi er svært glade for at vi nå har kommet i mål. Hele investeringen ligger på omtrent 300 millioner kroner, sier Fritzsønn.

Den offisielle åpningen av den ombygde fabrikken finner sted 15. mai, og blant annet har statsminister Jonas Gahr Støre meldt sin ankomst.

Om Gyproc

Gyproc produserer gipsplater for byggesektoren. I 2021 omsatte bedriften for i overkant av 400 millioner kroner. Selskapet eies av det franske konsernet Saint-Gobain som har et mål om å redusere sine CO2-utslipp med 33 % innen 2030, og bli helt karbonnøytral innen 2050.

For flere kommentarer ta gjerne kontakt med markeds- og kommunikasjonssjef Per Stræde, på epost per.strade@glava.no eller på telefon 917 97 613.

Gyproc-fabrikk

Klima- og miljøministeren besøker Gyproc-fabrikken

Tirsdag fikk gipsfabrikken i Fredrikstad storfint besøk av klima- og miljøministeren og byens ordfører. Her ventet en rundtur på fabrikken, som snart blir helelektrisk.

Besøk på Gyproc-fabrikk med fabrikksjef
Miljø og bærekraft

Gyproc bidrar til at Fredrikstad når sine klimamål

Elektrifiseringen av Gyprocs gipsplatefabrikk i Fredrikstad spiller en avgjørende rolle for lokal næringsutvikling, og ikke minst at kommunen når sine klimamål.

Miljø og bærekraft

Spørsmål og svar om Gyproc-fabrikken i Fredrikstad

Gyprocs fabrikk i Fredrikstad har verdens første helelektriske produksjonslinje for gipsplater. Det gjør at CO2-avtrykket reduseres betydelig.