Kontakt
 
Kontakt oss
Åpningstider: 
Du kan kontakte Kundeservice mandag til fredag fra 8:00-16:00
Teknisk Support

Du er alltid velkommen til å kontakte oss hvis du har spørsmål til våre produkter eller systemer.

Her finner du kontaktopplysninger:

  Nyhetsbrev
 
Takk for din interesse! For å fullføre registreringen, ber vi deg bekrefte ved å klikke på lenken i den e-posten som er sendt til deg. Du kan alltid trekke tilbake samtykket ditt via en abonnementslink i nyhetsbrevet eller ved å sende en e-post til gyprocno@gyproc.com. Du kan lese vår personopplysningspolicy her

You are here

Jakten på den perfekte lyden i boliger

Mens fokuset har økt på å skape gode lydmiljøer i offentlige bygninger er det ofte fortsatt neglisjert. Den svenske akustikeren Bo Gärdhagen mener det ofte enten skyldes at akustikken kommer for sent   i mange byggeprosesser, eller at den rett og slett prioriteres bort av økonomiske grunner. Han mener også at det er på høy tid å få fart på lydregulering i private hjem.

 - Det er definitivt ikke bra med et støyende lydmiljø. Spesielt med tanke på at lydmiljøet er så viktig for oss mennesker, og at hørselen er en av våre sentrale sanser som vi bruker til å oppleve og lære ting, sier akustiker Bo Gärdhagen.

Han har lang erfaring i å skape gode lydmiljøer i sitt firma Gärdhagen Akustik, som han har drevet siden 2003. Arbeidet veksler mellom korte og lange oppdrag, fra boliger og kontorer til offentlige bygg, for både ombygging og nybygg.

- Romakustikk handler ofte om å finne et nivå som er akkurat riktig, det bør ikke være for mye klang i rommet, men heller ikke for lite.

Private boliger bør reguleres

Å benytte himlingen er en svært effektiv måte å skape et godt akustisk miljø i et rom. Men bare å jobbe med himlingen er ikke nok. Lydabsorpsjonen bør fordeles mellom himlingen og veggene, ellers kan lydmiljøet bli "unaturlig".

- Er slikt lydmiljø blir ofte oppfattet som om lyden spretter mellom veggene.

Akustisk regulering brukes i dag ofte i bygninger som for eksempel kontorer, skoler og sykehus. Men ett område hvor det er brukt for lite, ifølge Bo Gärdhagen, er i private hjem, spesielt når det er stor takhøyde og åpen planløsning.

- Det er fordi ingen forventer at private hjem bør akustikkreguleres, siden svært få tenker på at muligheten finnes. Flere arkitekter burde gjøres oppmerksom på hva perforerte gipsplater med sparklede kanter i himlingen kan gjøre for å skape et godt lydmiljø. Samtidig kan det faktisk bli et fint designelement og rom som er ekstra gode å være i. For hi-fi-entusiasten er det en ekstra bonus at lydanlegget høres ut som om det var dobbelt så dyrt.

Hvis rommet ikke reguleres akustisk, er det ofte vanskelig å oppholde seg i, det blir vanskelig å høre hva folk sier, og det er lett å miste konsentrasjonen. Men det er ikke bare å monteres lydabsorberende materialer, det krever en del ettertanke for at det skal bli bra.

– Og resultatet kan virkelig bli bra, både akustisk og visuelt. 

Miljøvennlige produkter som gjør jobben

Gyptone er perforerte gipsplater, dvs. harde himlinger, og er ofte en god løsning for å skape en balansert og behagelig lydmiljø. Bo Gärdhagen sammenligner lyden med lys:

- Ingen ønsker en svart himling som ikke reflekterer noe lys i det hele tatt, men foretrekker heller det å få litt lys fra himlingen. På samme måte er perforerte gipsplater å foretrekke i for eksempel auditorium og klasserom med tradisjonell undervisningsform, dvs. "områder for talekommunikasjon ," som det heter i standarden.

Bo Gärdhagen påpeker dog at perforerte gipsplater i noen tilfeller kan være litt dyrere å montere. Samtidig kan det være kostnadseffektivt på sikt å bruke harde gipsplater i stedet for myke plater fordi de er holdbare og kan males flere ganger. 

- Dette gjelder fremfor alt fremtidige renoveringer, fordi gipsplatene bare kan rulles over med maling, mens en myke himlingsplate, for eksempel en mineralullplate, må skiftes ut.

Gipshimlinger har en lang levetid og er også et godt miljøvalg fordi de er 100 prosent resirkulerbare, og resirkulert gips brukes i produksjonen av nye plater.

God økonomi og stilig design

Noen utfordringer som akustikere står overfor er å finne løsninger som er miljøvennlige, akustisk og økonomisk effektiv og samtidig estetisk tiltalende.

Andre utfordringer kan være å skape rom som vil fungere for flere ulike situasjoner:

– Den ene gangen skal lyden dempes, mens den senere skal løftes fram.

Bo Gärdhagen understreker viktigheten av å skape gode lydmiljøer med innovative løsninger som gjør en forskjell. Det handler ikke bare om lyden i rommet, men også om hvordan man isolerer bort støy utenfra, mellom vegger og etasjer i en bygning.

- Noen ganger kommer nye produkter som skaper helt nye forutsetninger for arbeidet mitt. Gyprocs nye lyddempende lim og akustiske membraner er eksempler på dette, med disse jeg kan skape et helt annet nivå på lydisolasjonen i en bærende vegg med bindingsverk av tre, enn jeg kunne tidligere.

Han fremhever også gipsplaten Gyproc Habito, som en innovativ løsning der det ikke er behov kryssfiner bak gipsplaten for å kunne skru rett i veggen.

– Kryssfiner svekker nemlig lydisolasjonen, mens Habito forbedrer den. 

Gyprocs XR-stender er også et av produktene Bo Gärdhagen setter høyt, som brukes for å lage effektivt lydisolerende vegger.

Tekst: Anders Myrdal