close-pop-up.svg

Gipsplater som kutter CO2-avtrykket

På gipsplatefabrikken i Fredrikstad er gass byttet ut med grønn elektrisitet. Det betyr at produksjonen nå er helt CO2-fri. – Dette vil merkes på byggenes klimaavtrykk, sier Andreas Fritzsønn, CEO i Glavagruppen.

CO2-kutt på 23 000 tonn

Omleggingen gir et umiddelbart CO2-kutt på 16 000 tonn i Fredrikstad. Imidlertid har også kapasiteten økt betydelig, slik at CO2-reduksjonen er på hele 23 000 tonn, sammenlignet med om fabrikken hadde brukt gammel teknologi. Det tilsvarer utslippet til 14 000 bensinbiler.

Gyproc® Klima

Platene som produseres ved fabrikken vil merkes og benevnes som Gyproc Klima, for å markere at de er CO2-fritt produsert. For øvrig er produktnavning og produktegenskaper som før.   

Bli med inn i fabrikken

Scroll videre og bli med inn i fabrikken. Se hvordan gips lages, og hva den CO2-frie produksjonen egentlig betyr for ditt byggeprosjekt.

75 prosent lavere CO2-avtrykk

– Dette er en «gamechanger». Dette gjør gipsplatene enda mer klimavennlige enn før, fortsetter han.

Platene som produseres i Fredrikstad vil merkes som Gyproc® Klima, for å markere at de er CO2-fritt produsert. For øvrig er produktnavning og -egenskaper som før. 

Produktene i Klima-serien vil ha et CO2-avtrykk som er rundt 75 prosent lavere enn andre, alternative produkter, for eksempel tradisjonell gips og de fleste trebaserte plater. Tallet omfatter alt av CO2-utslipp i forbindelse med produksjon (A1-A3).

Dette er en «gamechanger». Dette gjør gipsplatene enda mer klimavennlige enn før.

Andreas Fritzsønn

CEO i Glavagruppen

Klima-serien vil gi merkbar effekt. Avhengig av hva slags bygg det er snakk om, og hvilke øvrige materialer som brukes, vil en overgang til Klima-plater alene typisk redusere byggets totale CO2-avtrykk med mellom 1 og 7 prosent.  

– Her er det mulig å gjøre et betydelig CO2-kutt, bare ved å velge riktige gipsplater, fastslår Andreas Fritzsønn.  

Årsaken til det hele: En ny, helelektrisk fabrikk i Fredrikstad 

På utsiden ser det meste ut som før, men på innsiden har Gyproc-fabrikken i Fredrikstad gjennomgått betydelige endringer. Hele produksjonen går nå på elektrisk kraft, som den eneste i hele verden. Tradisjonelt bruker gipsplatefabrikkene gass som viktigste energikilde.

En unik fabrikk: Sjekk hva Andreas Fritzsønn (adm. dir. Glavagruppen) og Bjørn Olsen (fabrikksjef Gyproc) sier om den nye fabrikken i Fredrikstad. 

Omleggingen gir et umiddelbart CO2-kutt på 16 000 tonn i Fredrikstad. Imidlertid har også kapasiteten økt betydelig, slik at CO2-reduksjonen er på hele 23 000 tonn, sammenlignet med om fabrikken hadde brukt gammel teknologi. Det tilsvarer utslippet til 14 000 bensinbiler. 

Så mye CO2 kan du redusere i bygget

Bruker du Gyproc® Klima vil du kunne gjøre et merkbart CO2-kutt. Nøyaktig hvor stort, avhenger blant annet av hva slags type bygg det er snakk om.

Les mer

Fordeler med gipsplater

Gips er et allsidig materiale som er enkelt å tilpasse, tåler endringer i luftfuktighet og temperatur og har gode brann- og lydegenskaper. Ikke minst er det et godt valg for miljøet.

Se alle fordelene

En helt ny produksjonslinje

Ombyggingen innebærer at det er utviklet en helt ny produksjonslinje. I produksjon av gipsplater er det kalsinering – altså varmebehandling av råstoffer i ovn – og tørking som krever store mengder varmeenergi. Spranget fra gass til elektrisitet er imidlertid ikke den eneste forbedringen: Ved å øke varmegjenvinningen og prosesseffektiviteten, er anleggets energiforbruk redusert med 30 prosent. Også det gir en fin klimagevinst.

– Innovasjoner som dette er avgjørende for at byggebransjen skal kunne bidra til at vi når samfunnets klimamål. Dette er konkrete forbedringer som tar oss i riktig retning, og som jeg er sikker på at mange av våre kunder vil verdsette, sier Fritzsønn.

Slik produseres gips: Bli med inn i fabrikken og se hvordan gipsplatene produseres. Rundturen med produksjonssjef Jon Bakker tar bare et drøyt minutt.

Gips er i utgangspunktet et produkt med lav miljøpåvirkning, nesten uansett hvilke alternative plater du sammenligner med. I Grønn Materialguide, som utgis av Grønn Byggallianse, så er gips et av byggematerialene med mest bærekraftig profil. Med den nye fabrikken i Fredrikstad, blir CO2-avtrykket ytterligere redusert. 

Men selv om produksjonen nå er CO2-fri, så har gips fortsatt innsatsfaktorer (eksempelvis transport og papir) som ikke er helt utslippsfrie. Akkurat nå har vi dessuten noen dieseltrucker på fabrikken som slipper ut CO2. Disse har vi en pågående prosess med å bytte ut.

Investeringen i Fredrikstad har en prislapp på ca. 300 millioner kroner, hvorav Enova har bidratt med nesten 70 millioner kroner. Saint-Gobain, som har mer enn 70 gipsfabrikker rundt om i verden, håper å bruke erfaringene fra Fredrikstad til å gjøre tilsvarende ombygginger andre steder. Konsernet har et mål om å redusere sine CO2-utslipp på 33 % innen 2030 (referanseår: 2017). 

Se hvor mye CO2 du kan kutte

Vil du lære mer om gips og hvor mye CO2 du kan kutte i ditt byggeprosjekt rett i innboksen? Null problem! Alt du trenger å gjøre er å legge igjen informasjonen din under.

Ved å sende inn dette skjemaet samtykker jeg til at Gyproc kan lagre opplysningene mine. Jeg kan melde meg av når som helst.