Kontakt
 
Kontakt oss
Åpningstider: 
Du kan kontakte Kundeservice mandag til fredag fra 8:00-16:00
Teknisk Support

Du er alltid velkommen til å kontakte oss hvis du har spørsmål til våre produkter eller systemer.

Her finner du kontaktopplysninger:

  Nyhetsbrev
 
Takk for din interesse! For å fullføre registreringen, ber vi deg bekrefte ved å klikke på lenken i den e-posten som er sendt til deg. Du kan alltid trekke tilbake samtykket ditt via en abonnementslink i nyhetsbrevet eller ved å sende en e-post til gyprocno@gyproc.com. Du kan lese vår personopplysningspolicy her

Hovedmeny

You are here

Arne Bøe i Consto (til venstre) og selger Steve Sollied i Gyproc og GLAVA®, tar en titt i leilighetsblokka under bygging på Svalbard.
En av 30 leiligheter på Elvesletta på Svalbard. Veggene er gipskledde og flere av boligene får balkong.
Noen meter unna byggingen er en identisk leilighetsblokk nylig ferdig og innflyttet.
Både brann- og lydkrav er strengere for utleieboliger enn ordinære boliger. Gips på alle vegger og sprinkleranlegg i alle leiligheter hjelper til å møte kravene.
Fundamentering i permafrost, tørr luft og sandstormer krever kunnskap og byggemetoder tilpasset Svalbard.

Bygger med gips for flere på Svalbard

For å lykkes som byggentreprenør på Svalbard, bør du kjenne ishavsøyene godt.

– Om noen uker kommer det 70 gjestearbeidere i forbindelse med bygging av nye boliger i skredsikkert område. De skal erstatte boligene som må rives på grunn av skredfare, forteller daglig leder Arne Bøe i entreprenørfirmaet Consto.  

Turismen har vokst kraftig på Svalbard de siste årene. Det har skapt nye arbeidsplasser blant annet i hotell- og restaurantnæringen. Til tross for at arbeidsplassene knyttet til bergverksdrift og utvinning av kull har blitt langt færre, har antallet årsverk økt. På Elvesletta i Longyearbyen bygger Consto moderne leiligheter for langtidsutleie.

Arne står i toppetasjen i et tre etasjer høyt leilighetsbygg som skal romme 15 leiligheter, omgitt av sparklede gipsplater og trikker-rør stikkende ned fra himlingene. «Blokk B» kaller de det. I juli skal det overleveres til Polarbygg Spitsbergen. To identiske bygg i tre etasjer med 15 leiligheter i hvert bygg, er de første som oppføres i det som skal bli «Elvesletta boligpark". Tre måneder før overlevering er kun to leiligheter ledig. Det identiske nabobygget, «Blokk A» sto ferdig tidlig i april. Alle leilighetene ble utleid i løpet av to uker.

Nøkkelen til Svalbard-suksess
Selger Steve Sollied i Gyproc og GLAVA® roser Consto for alltid å være gode på planlegging, slik at de har byggematerialene de trenger i tide. Det gjør også jobben lettere for Steve.

– Det tror jeg er noe av nøkkelen til suksess på Svalbard. De som jobber her har lokalkunnskapen for å lykkes, sier Steve.

Entreprenører i Arktis må fort beregne 2-3 måneder fra bestilling til varene står på byggeplassen. Fundamentering i permafrost, tørr luft og sandstormer krever også kunnskap og byggemetoder en ikke trenger bry seg med i mildere strøk.

– Vi har vært her siden 2004 og begynner å kunne det. Det er mange som prøver seg her, men som ender opp med negative tall i boka, kommenterer Bøe.

Han forteller at Steve alltid har levert gipsen hans i tide. På Elvesletta har de brukt Gyprocs standardgips og de støtsterke gipsplatene Robust. Bak gipsen ligger et lag GLAVA® isolasjon.

– Det fungerer veldig greit, konstaterer Arne.

Fra byggeplass til innflyttet bolig
Arne går ut i korridoren og ned anleggstrappa. Han liker å ha orden rundt seg. Gulvene på byggeplassen er støvsugd eller svabret. Det er heller ikke verktøy, emballasje eller skrueesker å snuble i. Ut, 50 meter bort og inn i den identiske naboblokka. Der er umalte sparkelskjøter og gips forvandlet til matte, slette vegger i støvfargede grønne og beige toner. Det er bare noen dager siden det flyttet folk inn her.

Høye brannkrav og gips
– Det er strenge brannkrav i utleiebygg, påpeker Arne.

Over ham er det montert sprinkelanlegg, som i alle de andre leilighetene. Gipsen bidrar også til å hindre brannspredning, dersom uhellet skulle være ute.

LES OGSÅ: Branningeniør argumenterer hardt for gips i rømningsvei

Byggenes stramme linjer, fargevalgene inne og interiøret er det Årstider Arkitekter som står bak. Frontene har Arne valgt. De mørkt brune trefrontene på den minimalistiske kjøkken- og baderomsinnredningen harmonerer til både veggene og den hvite kjøkkengruppen. Alt ser planlagt og gjennomført ut.

–  Men når en bygger to like bygg drar man alltid noen erfaringer med seg til det neste, konstaterer Arne.

Prosjektinformasjon

By
Longyearbyen
Land
Svalbard
Prosjektår
20018/19
Eiendomsbesitter
Polarbygg Spitsbergen AS
Entreprenør
Consto Svalbard AS