close-pop-up.svg

De var skikkelig uenige under byggingen av denne flotte funkisvillaen

Gyproc
Par står foran vindu i huset Villa Funcio.
Estetikeren ville ha stil og luksus. Praktikeren ville ha god romakustikk så huset ikke ble «bråkete» å være i. Begge fikk det som de ville.
Byggeprosjekt
Funkisvilla på 380 m2 i Sandefjord
Byggeår
2019-2020
Utførende
Mesterbygg Vestfold, malermester Roar Pindsle og huseierne selv

Resultatet er utenom det vanlige. De kaller seg @villafuncio på Instagram. Sammen har de planlagt, bygget og innredet funkisvillaen med store rom, godt lydmiljø og stramme linjer.

Men selv om paret har realisert den ambisiøse husdrømmen sin, er ikke dette historien om byggeprosjektet som bare var fryd fra A til Å. 

– Dette har absolutt ikke vært et romantiserende prosjekt. Vi har vært skikkelig uenige underveis, konstaterer huseier Hannah Rosenlund Bärwald (34). 

Gyproc_akustiske-gipsplater_Villafuncio_0068.jpeg
Fra deler av annen etasje er det åpen løsning til husets høyparti med stue i 1. etasje. Her var det nødvendig å planlegge for å unngå en støyete oppholdssone.

Fra utsiden skiller huset seg litt ut med sedertre-panel kombinert med Steni-plater på fasaden. Når du kommer inn, får du bekreftet at dette ikke er et tradisjonelt hus.

Med åpne løsninger, avdelte soner, trippel takhøyde på 7,5 meter og gigantiske vinduer i stua, får du nesten følelsen av å være på et hotell. Et av Hannahs kriterier var god takhøyde. Alle rommene i smarthuset har takhøyde fra 2,7m til 3,2 m, langt mer enn standard.

I et kantete funkishus med mange hjørner er det en utfordring at lyden kastes rundt, og ofte er det dårlig akustikk i slike hus.

Bjørn André Rosenlund Bärwald

Huseier og prosjektleder i Veidekke logistikkbygg

Dånet av ordet «bokomfort»

Mens ektemann og prosjektleder i Veidekke logistikkbygg, Bjørn André Rosenlund Bärwald (38), også var opptatt av bokomfort, var Hannah mest opptatt av det estetiske. 

– Jeg syntes han hørtes 100 år ut, og hadde ikke engang hørt om begrepet bokomfort. Men jeg lærte mye underveis, forteller Hannah.

De største diskusjonene hadde de rundt byggtekniske spørsmål og konstruksjon.

– Ofte dårlig akustikk i slike hus

Med sin kompetanse som byggmester og prosjektleder på større offentlige bygg har Bjørn André god kjennskap til ulike produkter på markedet.

Gyproc_akustiske-gipsplater_Villafuncio_Hannah-24.jpg
Huset i Fjellheimveien 35 ble bygget på under et år. Nå mangler bare garasjen.

– Jeg har bestandig vært bestemt på at hvis jeg skal bygge selv, skal jeg ta hensyn til lyd og akustikk. Der har Gyproc de beste og estetisk fineste akustikkplatene. I et kantete funkishus med mange hjørner er det en utfordring at lyden kastes rundt, og ofte er det dårlig akustikk i slike hus, sier han. 

Hvis noen ser TV i det åpne området i hovedetasjen, høres det ikke.

Hannah Bärwald

Huseier

Derfor monterte de Gyprocs Gyptone BIG Quattro 71 i himlingen både i stuas høyparti, kjøkkenet og i barnas TV-stue i 2. etg. De perforerte gipsplatene med duk bak demper romklangen ved å absorbere lydbølgene. Bak dem er det fullisolert med blåseisolasjon.

– Hvis noen ser TV i det åpne området i hovedetasjen, høres det ikke, forteller Hannah.
Hun er veldig fornøyd med både utseendet og effekten av de akustiske himlingsplatene. På Instagram dukker det opp spørsmål fra følgere som tror de kun er montert for estetikk.

– Etter alle tabeller og akustikkrapporter skulle hele himlingen i høypartiet vårt vært dekket med akustiske plater, men der kom estetikken først. Vi dekket 90 prosent for at linjene skulle stemme. Det ble likevel mer enn bra nok lydmessig, sier Bjørn André. 

Prosjektlederens, snekkerens og huseierens viktigste tips

Bjørn Andrés beste tips er å planlegge huset ut fra familiens bruksmønster.

– En god flyt i huset er viktig for meg. Det å kunne bevege seg naturlig i huset, soner, akustikk og støy. Det er det viktig å tenke på når en stor familie skal leve i et hus. En må stille de rette spørsmålene og ikke bare ta et ferdighus for god fisk. 

Bygde alt inne selv etter arbeidstid

I starten leverte ekteparet egne arbeidsskisser til Konsmo fabrikker på Sørlandet, som tegnet ut huset. Det ble senere reist av Mesterbygg Vestfold. Alt innvendig tømrerarbeid er utført av huseierne selv. Grunnmuren bygget også Bjørn André. I ti måneder jobbet han hver dag på huset fra han kom hjem fra prosjektlederjobben kl 15 og fram til kvelden. Sommerferien gikk også med.

– Det har vært en god og spennende prosess. Jeg har vært ganske sta på at jeg skulle gjøre alt selv. Mange synes det er en bragd, men jeg ser på det som helt naturlig. Men jeg kjente det hang litt i kroppen da vi var ferdige, forteller han. 

Gyproc_akustiske-gipsplater_Villafuncio_Hannah-17.jpg
Kjøkkenet ligger i tilknytning til stuen og har utgang til terrasse. Også her er det valgt gips for å dempe klang og uønsket lyd.

Hannah hadde barselpermisjon under byggeperioden, og brukte masse tid på å planlegge kjøkken, garderober, fargepalett, materialer og innkjøp av møbler med babyen på slep. 

– Jeg synes det er gøy å ha noe som ikke alle har, sier Hannah.

Nå vurderer de allerede å rive en vegg for å lage et langt og smalt åpent vinbibliotek i glass.

Sparkling av perforert gips ingen «big deal»

Malermester Roar Pindsle har sparklet og malt innvendig, der alle vegger og himlinger er kledd med ulike typer av Gyprocs gips. De perforerte gipsplatene med akustiske egenskaper, synes han ikke var noen utfordring. 

Har du sparklet en periode, får du det til. Det er ingen «big deal».

Roar Pindsle

Malermester

– Har du sparklet en periode, får du det til. Det er bare å ta tida til hjelp så en ikke fyller hullene med sparkel, ellers blir det ekstra jobb. Det er ingen «big deal» konstaterer Pindsle.

Snart er det bygging av garasje som står for tur i Fjellheimveien 35.