close-pop-up.svg

God ergonomi og økonomi med den lette gipsplata ErgoLite

Gyproc
Når vegger og himlinger i et syv etasjer stort hotell skal gipses, hjelper det mye at gipsplata ErgoLite veier litt mindre.
Byggeprosjekt
Nytt hotell til Nordic Choice på 21.000m2 fordelt over 7 etasjer på Økern.
Utførende
AF Gruppen

– Det blir mye gipsing og noen hundre kilo på en dag, konstaterer Kristian Bjørseth (28) i AF-Gruppen.

Sammen med kollega Daniel Borgen (24) monteres det gjerne rundt 80 plater gips per arbeidsdag, litt avhengig av om det er vegg eller himling som kles.

Vi besøker dem en dag mens de gipser resepsjonsområdet og lobbyen med sine høye veggpartier i det nye Nordic Choice-hotellet som bygges på Økern. På grunn av mengden har deres arbeidsleder Rune Jørgensen valgt å bruke en lettere gipsplate i prosjektet, Gyproc ErgoLite Klima.

Sparer kroppen med lettere gipsplater

Arbeidsmiljøutvalget i AF-gruppen har ønsket økt bruk av ErgoLite i mange år.

Rune Jørgensen

Produksjonsleder, AF Gruppen

– Vi merker at det er mindre tungt med ErgoLite. På en arbeidsuke blir det jo noen tonn. Når en gipser himling, kjenner en det ofte i skuldrene. Ryggen også, så en må passe på å løfte riktig, sier Borgen.

Bjørseth er enig og legger til at nakkemuskulaturen også får gjennomgå.

Prioriterer HMS – får mindre sykemeldinger

ErgoLite veier 25 prosent mindre enn andre gipsplater, og en vanlig pakke standardgips med 40 plater veier cirka et tonn. Det kan bety at en tømrer kan spare kroppen for ett tonn belastning i løpet av fem arbeidsdager.

Gyproc_Ergolite_NordicChoice_0977.jpeg
ErgoLite fås i to ulike bredder, 900mm og 1200mm. Brukes i vegger, himlinger, romdelere, til brann- eller lydskillende konstruksjoner, samt til å kle inn søyler og bjelker. På dette hotellprosjektet brukes 180 pakker i lobby og konferansesal.

– Arbeidsmiljøutvalget i AF-gruppen har ønsket økt bruk av ErgoLite i mange år. Den viktigste grunnen til at vi valgte ErgoLite på dette hotellprosjektet er at jeg så at det var en kjempegevinst med tanke på sykefravær siden det er så høye vegger her, forteller produksjonsleder Rune Jørgensen i AF-Gruppen.

Han peker inn mot det som skal bli konferansesal ved siden av lobbyen. Der er det montert tre lag ErgoLite-gips i himlingen på grunn av spesielle lydkrav.

Hvis de skulle stått der og gipset i halvannen uke med vanlig gips, hadde det vært stor sjanse for at en av dem ble borte i 14 dager etterpå.

Rune Jørgensen

Han har sett sykemeldinger komme før, som for eksempel etter mye arbeidsbelastning over hodehøyde.

Ergolite har mer fleksibilitet for enklere gjennomføringer

Med sin tømrer-bakgrunn og 27 år bak seg i firmaet, vet han hva han snakker om. ErgoLite-platene er i dette byggeprosjektet derfor prioritert i himlinger, partier med høye vegger og i trange rom som krever vareheis.

En gipstralle med en pakke ErgoLite blir rundt 250 kilo lettere å trekke med seg enn om den var lastet med en pakke vanlig gips. To ulike bredder, 900mm og 1200mm gir mulighet for å velge den smaleste størrelsen på ekstra trange steder.

RuneJoergensen_AF-Gruppen_1208.jpeg
Produksjonsleder Rune Jørgensen i AF Gruppen ser sammen med bedriftens Arbeidsmiljøutvalg gevinsten av å velge lettere gips for å minske tømrernes arbeidsbelastning.

– Det er jo viktig at gutta er på jobb hver dag. Det verste som kan skje, er at halve gjengen blir sykmeldt, sier Jørgensen.

ErgoLite har en glassfibermert gipskjerne med luftporer, som er omgitt av gips med høyere massetetthet, beskyttet av kraftig kartong. Det gjør gipsplaten lettere å tilpasse rundt gjennomføringer som rør og elektrisk opplegg.

– Vi merker at den ikke knekker så lett, den er seigere. Det er en fordel, forteller Borgen.

Gyproc_Ergolite_Simen-Lindgren_NordicChoice_1053.jpeg
Prosjektrådgiver for gips og stål, Simen Lindgren i Glava® ved en vegg kledd med ErgoLite. Denne gipsplaten er basert på lettvekt-teknologi. Egenvekten er 25 prosent lettere sammenlignet med standard gipsplater.

– De store entreprenørene har større fokus på HMS og effektivitet og tar derfor oftere i bruk ErgoLite. Det er det både god økonomi og god ergonomi i, slår prosjektrådgiver for gips og stål i Glava®, Simen Lindgren fast.

Og god økonomi gjelder ikke bare mindre sykmeldinger. Monteringstiden er også kortere fordi lettere plater kan monteres av én person alene i himlinger.

Lettere vekt til tross, ErgoLite gipsplate tilfredsstiller de samme brannkravene som vanlig gips. ErgoLite produseres på Gyprocs fabrikk i Fredrikstad. Korte avstander gir produktet en bedre miljøprofil.

– I tillegg går det ofte kun 30 pakker gips på en lastebil på grunn av maks tillatt vekt. Med lettere gips kan en redusere antall semitrailere på veiene, påpeker Lindgren.

Under byggingen er det stilt høye krav til EPD-er.

Færre kilo avfall med ErgoLite

Nok en god grunn til å velge ErgoLite, er at produktet gir 25 prosent færre kilo avfall til retur. Det sparer kostnader for utførende.

– Vi må jo betale per kilo avfall vi leverer, sier Jørgensen.

Fakta om prosjektet:

  • Byggherre: AF Eiendom og Höegh Eiendom
  • Bygges med 4 stjerners BREEAM-sertifisering, klasse «very good».
  • Byggeperiode: Januar 2019 til april 2021

Har du spørsmål? Ta kontakt med