close-pop-up.svg
Huseierne på Nøtterøy visste akkurat hvilke behov de ville dekke da de totalrenoverte og bygde på boligen fra 1964. Med Glava og Gyproc-gips har de oppnådd det de ville.
Byggeår
2020
Utførende
Puma bygg & maling (sparkling og maling)

Kledningen fra 1964 hadde sett sine beste dager på sørveggen. Det hadde også de store originalvinduene i stua med utsikt mot Vestfjorden. Èn ting var eierne bestemte på: Når kledningen først skulle av, ville de også energioppgradere huset.

Ikke bare det synlige ble oppgradert

– Vi har vært veldig opptatte av at huset også skulle få en bedre energimessig standard. Det holdt med andre ord ikke bare å gjøre kosmetiske oppgraderinger, sier de.

50 mm Glava Isolasjon ble lagt utenpå den gamle, som fortsatt hadde god spenst og kunne beholdes. Det ble satt inn nye vinduer med tre lag isolerglass i hele boligen og i det nye tilbygget. Med bedre isolerte vegger vil mer av varmen lekke gjennom taket, dersom det ikke er godt nok isolert. For å unngå problemer med istapper, ble også loftet etterisolert – der med Glava Blåseull.

– Snekkeren sa at glassulla fra byggeår hadde holdt seg usedvanlig godt. Den hadde ikke sunket og var fortsatt spenstig. Den kunne derfor beholdes, forteller huseier.

Det nye tilbygget ble bygget etter Tek17.

Planla for mindre støy inne

Inne ble også halve eneboligen totalrenovert, og et nytt påbygg sto klart til bruk sommeren 2020. Et klart mål var å dempe romklangen så lydforholdene skulle være mer behagelige. Eierne valgte derfor Gyprocs akustikkplate Gyptone BIG Quattro 40, som demper akustikken og gir himlingen et diskret, men spennende design.

– Et pluss ved disse platene er at de også har «activ air»- teknologi, som bidrar til å fjerne ugunstig formaldehyd som skilles ut i lufta fra møbler, tekstiler, og byggeprodukter. Dette var en bonus vi ikke var klar over på forhånd, forteller eierne.

De perforerte Gyptone-platene ble montert i et sammenhengende belte fra kjøkkenet i den gamle boligdelen, og videre inn under hemsen i det nye tilbygget.

– Dette bidro til å knytte de to delene sammen, så den visuelle effekten synes vi også ble bra, kommenterer huseierne.

I nesten halve tilbygget er det dobbel takhøyde, og hemsen har åpen løsning med glassrekkverk for å utnytte sjøutsikten mest mulig.

– Siden vi er opptatte av at romklangen ikke skal være plagsom i det åpne rommet, har vi også gjort andre valg, som f.eks. heldekkende teppe på hemsen, som også vil bidra til å absorbere støy.

Etasjeskillet har fått hulrommet tettet med Glava Proff 34, for å dempe noe trinnlyd.

Robuste flater med godt gipsoppheng

I tilbygget ønsket de også å bruke gipsplaten Habito, for å få sterke gipsvegger som tåler støt uten å få hakk. I tillegg kan de nå henge 40 kilo på et treskruefeste.

– Habito koster mer enn vanlig standardgips, men gips er i utgangspunktet billig. Derfor synes vi det ble lite ekstra å betale for å få vegger som vil holde seg pene langt lenger, i tillegg til at vi nå kan henge opp det meste hvor som helst uten å tenke på oppheng.

Vegger og tak har fått matt maling etter noen omganger sparkel og pussing på skjøter og listefrie vindussmyg med selvklebende hjørnesparkelprofiler.

– Lettere å sparkle Habito

– Sparkelen flyter veldig bra på Habito, platen er lettere å sparkle enn standard gipsplater. Resultatet blir penere. Vi har helsparklet noen av veggene for å få en helt pen vegg også i slepelys, sier daglig leder Upkar Athwal Singh i Puma bygg & maling, som har utført sparkling og maling.

Vestfoldfirmaet er siden 1994 kjent som Primer Malerservice AS, men byttet nylig navn etter oppkjøp. Da de sparklet Gyptone-platene var de varsomme.

– Det er viktig ikke å få sparkel inni de perforerte hullene. Derfor brukte vi gul maskeringstape som ikke skader kartongen når den fjernes. Vi håndsparklet skjøtene og pusset lett, forklarer Singh.

Gulvet består av slipt betong med innstøpte varmekabler.
– Ellers i etasjen har vi valgt ekstra slitesterk parkett. Men på grunn av den store foldedøra i tilbygget mot terrassen, ville vi ha et gulv som er robust med tanke på eventuelle regndrypp og sandrester utenfra, forklarer huseierne.