close-pop-up.svg

Katta er et skoleeksempel på bærekraft

Norges eldste undervisningsbygg, Trondheim Katedralskole, renoveres og får lavere karbonavtrykk med god hjelp fra Gyproc Klima. – Vi skal redusere klimagassutslippene med 45 prosent sammenlignet med et referansebygg, forteller Håkon Kjensli i Betonmast Trøndelag.

Bygg med 850 år gammel historie

Skolen er en av Trondheims store stoltheter med sin over 850 år gamle historie. Vakkert plassert, midt i sentrum, skal den store bygningsmassen transformeres til en læringsarena for fremtiden.

Ombruk, gjenbruk og lave utslipp

I tillegg til å ta vare på skolens historie, har prosjektet høye miljøambisjoner. Gjenbruk av teglstein er et tiltak i prosjektet. – Det er viktig å ta vare på fortiden, men vi må også ta vare på fremtiden, sier miljøansvarlig i Betonmast Trøndelag, Håkon Kjensli.

Gips med lavere klimaavtrykk

Katedralskolen skal både renoveres og få nye tilbygg. For at skolen fra 1152 skal få «bestått» i dagens miljøkrav benyttes Gyproc Klima gipsplater som er produsert uten utslipp av CO2, på den nye og helelektriske fabrikken i Fredrikstad.

Skal redusere klimagassutslippene med 45 prosent

Med bygg som både er fredet og vernet, er det en grundig prosess, drevet frem i samspill mellom Trøndelag Fylkeskommune, Betonmast Trøndelag, Rambøll og flere aktører. 

Bygg og byggevarer står for cirka 40 prosent av verdens klimagassutslipp. Stramme krav i TEK og BREEAM tvinger byggenæringen til å velge produkter med lavt CO2 avtrykk.
– Kravene skjerper bransjen. Vi skal redusere klimagassutslippene til nye og renoverte Trondheim Katedralskole med 45 prosent sammenlignet med et referansebygg, forteller miljøansvarlig i Betonmast Trøndelag, Håkon Kjensli.

Jakter på både usikre og trygge klimagevinster

Resirkulerbar isopor fra fiskekasser og et omfattende etterlysningsprosjekt etter teglstein fra andre bygg i området er satt i gang for å jakte klimagassgevinster. I dialog med leverandør av bærekonstruksjonen, har Overhalla Betongbygg levert hulldekker med miljøvennlig betong i klasse lavkarbon pluss for første gang.

– I tillegg har vi erstattet diesel med elektrisitet på våre gravemaskiner og lastebiler, og byggeplassen vår er utslippsfri, sier Kjensli.

Se hvor mye du kan kutte med Gyproc Klima

Når du skal gjøre materialvalg kan du forvente mer av oss. Gyproc Klima er gipsplater utviklet med lavere CO2-avtrykk.

Se fordelene

Testing og måling av produkter

– Vi jobber i så tidlig fase med noen produkter at det skaper en del usikkerhet. Mange nye byggematerialer, som har lavere utslipp, er ukjente for oss. Det krever testing og målinger og ikke minst er de ofte dessverre langt dyrere i pris. Da er det veldig trygt at et materiale som gips nå kan byttes ut med en gipsplater med lavere utslipp, gjennom Gyproc Klima, forteller Kjensli. 

Kravene skjerper bransjen. Vi skal redusere klimagassutslippene til nye og renoverte Trondheim Katedralskole med 45 prosent, sammenlignet med et referansebygg.

Håkon Kjensli

Miljøansvarlig Betonmast Trøndelag

En «no brainer»

I produksjonen av Gyproc Klima er gass erstattet av grønn elektrisitet. Det betyr at produksjonen er helt CO2-fri. 

–  Klima gipsplater er trygt og gjenkjennelig og har samme produktegenskaper som gipsplatene vi kjenner fra Gyproc. Vi som jobber med gipsen, merker ingen forskjell og det er også samme avfallshåndtering som før. Kostnadsforskjellen mellom gammel og ny miljøvennlige gips er så liten at det gjør det til et trygt valg i et stort byggeprosjekt der det er mange nok usikkerhetsmomenter fra før.
– En «no brainer», mener Kjensli.

Lavere karbonavtrykk med Gyproc Klima

Trondheim Katedralskole skal benytte mellom 8000-10000 kvadratmeter med Gyproc Klima gipsplater. Dette valget alene vil ha en effekt på én til halvannen prosent av klimagassregnskapet.

– Vi kan anta en reduksjon på 70 prosent for gipsen. Gipsen utgjør 30 tonn CO2e. Reduksjonen vil da tilsvare 21 tonn CO2e. Dette er igjen 1,1 prosent av totalutslippet til referansebygget. Det høres kanskje lite ut, men etter at alle de store tiltakene er gjort i prosjektet, er det slike utslag vi får. Når fremtidens generasjoner får sin utdannelse på Trondheim Katedralskole skal de være omgitt av et bygg som ettertiden kan takke oss for, avslutter Håkon Kjensli.


Foto: Mikkel Moxness / Catchlight

Illustrasjon Trondheim Katedralskole: Henning Larsen 

Når fremtidens generasjoner får sin utdannelse på Trondheim Katedralskole skal de være omgitt av et bygg som ettertiden kan takke oss for.

Håkon Kjensli

Miljøansvarlig Betonmast Trøndelag

Om rehabiliteringen av Trondheim Katedralskole:

 • 8 -10 000 m² Gyproc Klima plater skal brukes.
 • Det gir en reduksjon i klimagasser på 21 tonn CO2e, tilsvarende 1,1 prosent av hele bygget.
 • Produktene i Klima-serien vil ha et CO2-avtrykk som er rundt 75 prosent lavere enn andre, alternative produkter, for eksempel tradisjonell gips og de fleste trebaserte plater. Tallet omfatter alt av CO2-utslipp i forbindelse med produksjon.
 • Arkitektfirmaene Henning Larsen og Rolvung & Brøndsted står for tegningene, og sammen med Betonmast Trøndelag, Rambøll, Argon Elektro, Tung Rør og Teknisk ventilasjon skal de løfte bygget inn i fremtiden.
 • Omfatter ombygging/rehabilitering og utvikling av dagens bygningsmasse, samt nybygg.
 • Kunde: Trøndelag Fylkeskommune
 • Skolen skal stå ferdig til skolestart i 2025.


Historien om Trondheim Katedralskole:

 • Ble grunnlagt i 1152. Er en av Norges eldste undervisningsbygg.
 • Skolen har holdt hus fem ulike steder i Trondheim før dagens plassering.
 • Dagens skole består av fem bygg.
 1. Harsdorffbygningen (1786). Bygningen ble fredet i 1983.
 2.  Moe-byggene (1925 og 1938) Fasaden er vernet, men byggene skal rehabiliteres innvendig.
 3. Aula-bygget (1962). Fasaden er delvis vernet, bygget skal rehabiliteres innvendig og noe utvendig ombygging.
 4. B-bygget (1958). Bygget skal rives, og nytt bygg føres opp. 
 • Kjente, tidligere elever ved skolen er blant andre: Håkon Håkansson, konge av Norge fra 1217–1263 og Francis Hagerup, Norges 7. statsminister.

Snakk med oss om ditt byggeprosjekt

Har du spørsmål om produktvalg, beregning eller klimakrav? Ikke nøl med å ta kontakt.

Ved å sende inn dette skjemaet samtykker jeg til at Gyproc kan lagre opplysningene mine, og til å bli kontaktet per e-post av en rådgiver. Jeg samtykker også til å motta nyhetsbrev fra Gyproc som jeg kan melde meg av når som helst.