close-pop-up.svg

En næringsklynge tar form

Construction City samler aktører fra bygg, anlegg og eiendomsbransjen i en attraktiv industriklynge. Innenfor veggene skal fremtidens bærekraftige byggesystemer formes.

Her valgte de klimavennlige og kortreiste gipsplater

På veggene bygges det med gipsplater som er CO2-fritt produsert på Gyprocs nye fabrikk i Fredrikstad – en snartur fra hovedstaden.

Maria følger sprinten fram til 2025

Maria Kristiansen har fulgt Construction City-prosjektet fra start i 2019 og står nå i den spennende og hektiske sprinten frem til bygget skal stå klart i midten av 2025.

Samarbeid og innovasjon på agenda

Construction City skal fremme samarbeid og innovasjon i byggebransjen og huse alt fra små gründere til store konsern. Med ansvar for BREEAM (metode for sertifisering av bærekraftige bygg) i AF Gruppen har Maria Kristiansen et skarpt blikk på alle materialvalg for bygget. Vi møter henne kort tid etter første leveranse av de nye Gyproc Klima gipsplatene har ankommet byggeplassen.

Glad for at Gyproc tok investeringen

Så langt er det ingen helt ferdigstilte arealer, men sentrum av bygget er en stor glasshall med utrolige 35 meters takhøyde, og ut herfra skal det strekke seg seks armer – eller fløyer.

– Bransjen gjør store fremskritt hele tiden og vi er veldig glade for at Gyproc har tatt investeringen og elektrifisert produksjonen. Resultatet er at gips har blitt langt mer bærekraftig, sier Maria Kristiansen, prosjekteringsleder for BREEAM i AF Gruppen. 
 
Les mer om Construction City-prosjektet

Se hvor mye du kan kutte med Gyproc Klima

Når du skal gjøre materialvalg kan du forvente mer av oss. Gyproc Klima er utviklet med lavere CO2-avtrykk.

Se fordelene

Norges største privateide byggeprosjekt

Construction City er et av Norges største privateide byggeprosjekter, og har en uttalt ambisjon om å redusere klimagassutslippene med 40 prosent mot referansebygg. Kort fortalt betyr det at de sammenligner beregnede utslipp for bygningen med et såkalt referansebygg – som er en målestokk for hva utslippene ville vært uten miljøtiltak. 
For at referansebygg skal være en god målestokk på byggets klimapåvirkning er det viktig at det opprettholdes sammenlignbarhet på tvers av ulike analyser. 

Det beviser jo at samarbeid og innovasjon i vår bransje er avgjørende fremover – og nå skal vi få et eget bygg for akkurat det.

Maria Kristiansen

Prosjekteringsleder for BREEAM i AF Gruppen

100 000 kvadratmeter Gyproc Klima gipsplater

– Mellom 100 000 og 120 000 kvadratmeter Gyproc Klima gipsplater skal benyttes i bygget. Vi fikk første leveranse  i august 2023. Etter at vi beregnet hvor mye gips som medgikk, så vi fort at vi måtte velge de nye Klima-platene, som reduserer utslippene med 70 prosent i forhold til en standard gipsplate, forklarer Maria Kristiansen.

Litt avhengig av hvilke løsninger som velges av leietagerne, vil flere av veggene dekkes med to til tre lag gips. Med indikasjonene fra EPD (Environmental Product Declaration) for Gyproc Klima-platene klarer de å redusere klimagassutslipp med ca.1,5 prosent ved å bygge med Gyproc Klima.

–  Vi har også hatt et godt samarbeid med Gyproc hele veien, og også med Glava om prefabrikasjon av isolasjonsplater til Construction City. Det tiltaket har hatt gode effekter, spesielt på avfallsminimering. Dette beviser jo at samarbeid og innovasjon i vår bransje er avgjørende fremover - og nå skal vi få et eget bygg for det, avslutter Maria Kristiansen.


Foto av Maria Kristiansen: Matias Fosso 
Illustrasjoner: Construction City Eiendom


 

Om Construction City

  • Construction City bygges på Ulven, Hovinbyen i Oslo og skal bli Norges fremste næringsklynge for bygg, anlegg og eiendomsbransjen.
  • Mellom 100 000 - 120 000 kvadratmeter Gyproc Klima plater skal benyttes i bygget.  
  • Det gir en reduksjon av klimagasser fra nye materialer på 1,5 prosent.
  • Produktene i Klima-serien vil ha et CO2-avtrykk som er rundt 75 prosent lavere enn andre, alternative produkter, for eksempel tradisjonell gips og de fleste trebaserte plater. Tallet omfatter alt av CO2-utslipp i forbindelse med produksjon.
  • Entreprenør: AF Gruppen og Betonmast
  • Byggherre: Construction City Eiendom AS
  • Underentreprenør tømmer: SLS Montasje
  • Bygget skal være ferdig til medio 2025.
  • Totalt 103.000 kvm.
  • 4500 arbeidsplasser

Snakk med oss om ditt byggeprosjekt

Har du spørsmål om produktvalg, beregning eller klimakrav? Ikke nøl med å ta kontakt.

Ved å sende inn dette skjemaet samtykker jeg til at Gyproc kan lagre opplysningene mine, og til å bli kontaktet per e-post av en rådgiver. Jeg samtykker også til å motta nyhetsbrev fra Gyproc som jeg kan melde meg av når som helst.