Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Et par minutters gange fra Ski Stasjon i Nordre Follo kommune er Magasinparken ungdomsskole i ferd med å ferdigstilles. Den nye ungdomsskolen, som åpner i august 2025, har fått navnet sitt etter den gamle militærleiren som på slutten av 1890-tallet ble etablert her.
Magasinleiren var lenge en av de viktigste militærleirene på Sør-Østlandet og inneholdt på det meste 63 bygninger, som huset alt fra verksteder og våpendepoter til mannskaper og vogner. I dag er militærleiren historie og våpendepoter byttet ut med moderne leiligheter – og snart også en ungdomsskole.
Høsten 2022 vedtok kommunestyret i Nordre Follo kommune at byggingen av Magasinparken Ungdomsskole skulle være et såkalt FutureBuilt forbildeprosjekt, som innebærer at man må oppfylle et sett med miljøkrav som ligger i forkant av vanlig praksis og lovpålagte ytelser.
Forbildeprosjektene skal i følge FutureBuilt være nyskapende, sosialt og økologisk bærekraftige, ha høy kvalitet og være godt egnet for visning og profilering. Målet er å kutte klimagassutslipp med minst 50 prosent i forhold til dagens praksis.
– FutureBuiltprosjekter skal vise vei – det er mulig å bygge med svært lave utslipp og bidra til klimavennlige bygg og byer. Og forbildeprosjekter som får det til, inspirerer bransjen til å strekke seg lengre og ta gode og bærekraftige valg. Per i dag finnes det 75 forbildeprosjekter rundt om i landet, og innen 2030 håper vi å ha 100, sier Nora Holand Hay, fagrådgiver i FutureBuilt.
Hun jobber tett med entreprenører og byggherrer for at de skal klare å levere på kravene som FutureBuilt stiller. Prosjektet i Ski er første gang de samarbeider med Nordre Follo kommune.
Det er entreprenøren HENT som har ansvaret for byggingen av Magasinparken Ungdomsskole. Miljørådgiver i HENT, Synne Sofie Eliasson forteller at ungdomsskolen i Ski er deres første FutureBuilt-forbildeprosjekt, men at man lenge har latt seg inspirere av FutureBuilts prosjekter og jobbet mot de samme kravene.
– Da beslutningen kom høsten 2022 hadde vi allerede jobbet mye med å nå kravene som FutureBuilt setter til klimagassreduksjon. Da det ble vedtatt at dette skulle være et forbildeprosjekt var det bare å kjøre på med alt som må til, fra sosial bærekraft, overvannsproblematikk, til valg av produkter, sier Synne Sofie Eliasson.
Mange valg ble tatt for å levere på de ambisiøse kravene til FutureBuilt, deriblant at skolen skulle bygges i massivtre. Massivtre-leverandøren som ble valgt var Østerisk, og med den lange reiseveien fra Mellom-Europa til Norge, ble det besluttet at treverket skulle fraktes med tog for å holde utslippene nede.
Dette gikk ikke helt etter planen, og treverket måtte likevel leveres på lastebil. Dette medførte at utslippene økte betraktelig. I klimagassregnskapet var tallene plutselig røde og HENT og Eliasson måtte finne måter å kutte utslipp på.
– Vi hadde kommet såpass langt i prosjektet at vi ikke hadde så mange valg, men vi begynte å bearbeide valgene av produkter og så etter hvor vi kunne hente inn utslippsreduksjonen. Da fant vi raskt ut at selv om vi hadde kommet halvveis i prosessen så var det mye å spare på å bytte til Gyproc Klima på resten av bygget.
Eliasson hadde på dette tidspunktet fått med seg elektrifiseringen av Gyproc-fabrikken i Fredrikstad, men ble likevel overrasket over hvor stort utslag det ga på klimagassregnskapet å bytte til Gyproc.
– Det er jo mange leverandører og det er ikke alltid like lett å holde seg oppdatert, men her var det mye å spare. 50 tonn CO2-ekvivalenter på to tredjedeler av et bygg er en betydelig besparelse, sier Eliasson.
På rekordfart kastet HENT og underentreprenøren seg rundt og sørget for at man kunne bytte gipsleverandør og bruke Gyproc Klima på resten av bygget. Dermed var tallene i klimagassregnskapet plutselig grønne igjen.
For Eliassen har det vært en slags øyeåpner å se hvor stort utslag det ga å bytte til Gyproc Klima. Hun mener kravene til FutureBuilt er et godt eksempel på at bransjen tar bedre valg når det stilles krav til dem.
I HENT vil de fremover stille mer spesifikke utslippskrav til utvalgte materialer i sine prosjekter slik at det ikke kun er opp til underentreprenøren og håndverkeren å velge produkter.
– Eksempelet med Gyproc Klima er jo et prakteksempel på hvordan ett enkelt valg kan påvirke mye. I dette tilfellet er jo produktene også så og si identiske, så dette var et godt tiltak for dette prosjektet, som vi vil ta med oss også i andre prosjekter, forteller Eliasson.