close-pop-up.svg
På sykehjemmet ivaretar robuste materialer og sterk gips pasientenes sikkerhet. I tillegg er slitasje og vedlikeholdsbehov redusert.
Byggeprosjekt
Fredrikstad Kommune
Byggeår
2019
Utførende
Hersleth Entreprenør

– Dere legger kanskje merke til at det ikke henger noe særlig på veggene her? Virksomhetsleder Lillian S. Rosten peker på de nakne, hvite veggene inne på forsterket avdeling.

sterk-gips_Gyproc_oestsiden-sykehjem_5681.jpg
Østsiden sykehjem stod endelig helt klart høsten 2019. De to delene er koblet sammen via en smal korridor over to plan. F.v Knut Ivar Håkensen (prosjektleder Fredrikstad kommune), Lasse Thorbjørnsen (daglig leder Vegg & Tak Assistanse AS, Jon-Espen Hansen (distriktssjef Glava-Gyproc) og Lillian S. Rosten (virksomhetsleder Østsiden sykehjem).

Vi er på Østsiden sykehjem utenfor Fredrikstad. Med golfbanen og gamlebyen som nærmeste naboer snor de buede hvite fasadene seg i det flate landskapet. Her har Gyproc levert sterke gipsplater  til alle rom. Standard og Robust er valgt til innerveggene, mens den mest hardføre av dem alle, den skrufaste og ekstra slitesterke Habito-gipsen, er valgt til ytterveggene.

– Mange av pasientene som bor her har en demenstype som kan føre til nokså utagerende atferd, forteller Lillian. – Vi har derfor fjernet potensielle triggere som abstrakte motiver på vegger, pyntegjenstander og duker med mønster. 

sterk-gips_Gyproc_oestsiden-sykehjem_5442.jpg
Rolige omgivelser, robuste materialer og et «vindu mot verden» er avgjørende for at denne nyeste delen av sykehjemmet skal være et trygt og godt sted både for beboere og ansatte.

Avdelingen fremstår likevel ikke kald og upersonlig. Dagslyset flommer inn gjennom store vinduer og treffer fargesterke møbler av god kvalitet. Den ovale formen på bygget har gitt plass til pent beplantede uteplasser med sitteplasser, små gangveier og godt med utsikt.

Sterk gips for slitestyrke og pasientsikkerhet

– Mange ser kanskje for seg eldre, hjelpetrengende og fysisk svake pasienter når de tenker på sykehjem, men her bor det stort sett relativt unge og sterke menn, forteller Mary Helene Fageraune. Hun er sykepleier på forsterket avdeling, hvor det i dag bor 24 pasienter fra midten av 60-årene og oppover. Til sammenligning er snittalderen på sykehjemmet forøvrig 84 år. 

sterk-gips_Gyproc_oestsiden-sykehjem_5511.jpg
Habito er ti ganger sterkere enn en standard gipsplate, og vesentlig sterkere enn fibergips. – Det gjør den til et ypperlig produkt for institusjoner hvor det ofte er behov for ekstra slagkraftige vegger, sier Lasse Thorbjørnsen, som ledet monteringsjobben på Østsiden sykehjem.

Lillian nikker. – Utfordringen her er at pasienter som har en demensdiagnose er fysisk spreke og sterke, og ofte svært aktive. Vi har også til tider pasienter med diagnoser knyttet til rus og psykiatri, og noen av disse utvikler også demensdiagnose, for eksempel alkoholdemens. 

Bygge, evaluere, justere

Sykehjemmet er bygget i to omganger. Første byggetrinn stod klart i 2015. – Da vi skulle i gang med byggetrinn to tok vi en grundig gjennomgang sammen med de ansatte, forteller prosjektleder i Fredrikstad kommune, Knut Ivar Håkensen.

sterk-gips_Gyproc_oestsiden-sykehjem_5478.jpg
Etter erfaringer med slitasje i den eldste delen, ønsket virksomhetsleder Lillian S. Rosten å flytte forsterket avdeling over i ny del. – Slik kunne vi sikre sterkere materialer og bedre tilpassede løsninger for disse pasientene.

Den eldste delen av sykehjemmet ble bygget før Habito kom på markedet, så her er det hovedsakelig montert Robust gips.  – For byggetrinn to ønsket vi å se om det fantes gipsplater som var enda sterkere, slik at vi kan unngå skader på utsatte steder, sier Håkensen.

Habito erstattet to lag gips med ett

I utgangspunktet var det planlagt å legge to lag gips på ytterveggene, men underentreprenør Vegg & Tak Assistanse AS, ved daglig leder Lasse Thorbjørnsen, ville det annerledes.

– Jeg har god erfaring med Habito fra tidligere prosjekter, og vet at det er ei sterk gipsplate som egner seg godt for miljøer som er utsatt for slitasje. Med Habito slipper du unna med kun ett lag gips. Det sparer nødvendigvis også mange arbeidstimer.  

– Ja, her på forsterket avdeling passer Habito godt fordi den tåler røff behandling og er skrufast, slik at man trygt kan montere for eksempel en tung TV uten å bekymre seg for at den skal rives eller falle ned, sier Jon-Espen Hansen, Glava- Gyprocs distriktssjef i Østfold og Akerhus.

Bygget for å vare

– Ved å ta utgangspunkt i erfaringene og behovet til de som faktisk skal bruke bygget, er det enklere å gi gode og tilpassede råd, sier Jon-Espen Hansen.
Lillian S. Rosten er enig. – Å bygge et trinn først, evaluere og justere før neste trinn skal på plass er egentlig helt ideelt. Disse byggene skal vare i mange år, da er det viktig at vi får det så riktig som mulig.  

– Vi har ikke sett noen skader på veggflatene siden denne delen stod ferdig. Det er en nyttig erfaring å ta med seg videre når nye sykehjem skal bygges, avslutter Knut Ivar Håkensen.

Ønsker du mer informasjon, ta kontakt:

Jon-Espen Hansen

Distriktssjef - Østfold/Akershus syd +47 950 79 223
+

Jon-Espen Hansen

Distriktssjef - Østfold/Akershus syd +47 950 79 223
+