close-pop-up.svg
Sykehuset Østfold Kalnes er det første sykehuset i Norge bygd med den nye helsemodellen med design og layout som støtter pasienthelbredelse.
Byggeprosjekt
Helse Sør-Øst RHF
Byggeår
2015
Utførende
AF Bygg Østfold (fasade), Vegg- og Takmontasje AS (interiør)

Arkitekter
Eliassen og Labertz-Nilssen Arkitekter AS, Arkitema Achitects, Aart Architects

Sykehuset Østfold Kalnes, som ligger sørøst for Oslo, er det første sykehuset i Norge bygd med den nye "helsemodellen", modellen der design og layout støtter pasienthelbredelse. Det rommer de fire tidligere sykehusene i fylket samt et psykiatrisk omsorgssenter under ett tak, med fokus på å tilby spesialisert helsevesen for de 300.000 menneskene i regionen. Sykehuset ble bygget ut fra en avansert digital 3D-modell, som ble brukt gjennom hele design- og planfasen for å skape et av Norges mest effektive sykehus. I 2014 ble sykehusets design- og planleggingsprosess anerkjent som verdens beste, åpne BIM-modell. 

Det er en nær koblingen mellom arkitekturen og de naturskjønne omgivelsene. Fra de private rommene har pasientene vakker utsikt over naturskjønne omgivelsene. Sykehuset Østfold Kalnes det første sykehuset i Norge med eget bad for alle pasienter.

Det nye sykehuset inkluderer Gyproc-løsninger som bidro til fremragende ytelser når det gjelder brannmotstand, røntgenbeskyttelse og lydisolasjon. Den store andelen spesialrom i det 30.000 kvadratmeter store behandlingsbygget ga svært utfordrende krav til både design og konstruksjon. Nye detaljer ble utviklet gjennom et nært samarbeid mellom klient, arkitekt, entreprenør og Gyproc.